Lõunapoolne rahvas võiks ette võtta sõidu Tallinna, kus Eesti vabaõhumuuseumis toimub Eesti leiva päev ja sügislaat. Kogu perele sobilikul sündmusel on võimalik muu hulgas avastada uuena palju vana: osaleda rehepeksul ja jahvatada vilja, saada näpunäiteid, kuidas toitu mitte raisku lasta, mida teha kulunud rõivaesemega. Kui vabaõhumuuseumis käidud, tasub seada perega sammud loomaaeda, kus septembrikuu laupäevadel tutvustatakse okassigu ja pesukarusid.

Foto: Inari Leiman

Rikkalikus valikus sügislaatasid toimub üle Eesti. Türil peetakse aasta suurimat õunapidu: õunu saab maitsta, osta ja nõu küsida õunte kasvatajatelt. Kohvikutes on aukohal õunakoogid ja -joogid ning valitakse parimad õunatooted. Tartu Maarjalaadal kauplevad Eesti käsitöömeistrid ja väiketootjad. Käsitöö, istikud ja aiasaadused ning vanavara ootavad ka Mustvee sügislaadal.

Sibulatee puhvetite päeval on külalislahkelt avatud kohalikud kodud, kuhu sisse põigates saab lisaks värsketele ja kohalikele maitsetele osa ka kohalikest traditsioonidest. Võrtsjärve ääres korraldatav festival on pühendatud delikatesskalale angerjale.

Sibulatee puhvetite päev. Foto: Visit Estonia

Veel jõuab häid maitseid nautima ka mere taha: Saaremaal lõpeb sel pühapäeval ligi kaks nädalat kestnud toidufestival.

Kes soovib tähelepanu lisaks peale rikkaliku värske saagi muule pühendada, on oodatud Haapsalu nostalgiapäevadele, mille üheks tähtsündmuseks on endisaegsete sõidukite paraad. Alutaguse rattamaratonil saab osaleda nii sportlike eesmärkidega kui osa võtta ka matkasõidust.

Nostalgiapäevade paraad Haapsalus. Foto: Visit Estonia