Läti ühes vanimas linnas, Valmieras, on hansaaja pärandit säilinud suhteliselt vähe, kuid sealsed Liivimaa ordulossi varemed, keskaegse kindlustuse paljandid ja Valmiera Püha Simoni kirik annavad tunnistust muistsest ajaloost, millega saab tänapäeval tutvuda. Ronige Püha Simoni kiriku torni ja heitke ülalt pilk tänapäeva Valmierale, astuge 13. sajandil ehitatud pühakotta ning tunnetage selle ülevust ja rahu.

Valmiera vanalinnas paiknevad justkui hubases õues tihedalt, külg külje kõrval, kokkusurutult Valmiera muuseumi hooned, siinsamas Gauja kaldal asub muuseumi ürdiaed ning lähedalasuvas paadisadamas saab istuda Gauja trammile ja vaadelda linna nii, nagu seda tegid keskaegsed kauplejad ja Gauja laevamehed.

Valmiera vanalinnas paiknevad justkui hubases õues tihedalt, külg külje kõrval, kokkusurutult Valmiera muuseumi hooned, siinsamas Gauja kaldal asub muuseumi ürdiaed ning lähedalasuvas paadisadamas saab istuda Gauja trammile ja vaadelda linna nii, nagu seda tegid keskaegsed kauplejad ja Gauja laevamehed.

Valmiera muuseum. Foto: U. Bralens

Vanalinnast Hansaplatsile lähenedes näete miniatuurseid hansaaja maju, mis pakuvad kohalikele ja külalistele vanaaegse linna hõngu. Stiliseeritud sõrestiktehnikas ehitatud majakesi on kaheksa, mis tähistavad igat Läti ajaloolist Hansa Liidu linna: Riia, Ventspils, Kuldīga, Limbaži, Cēsis, Straupe, Koknese ja Valmiera. Neljapäeviti, reedeti ja laupäeviti, aga ka muudel eraldi määratud päevadel peetakse siin Valmiera hansaturgu, kus kohalikud käsitöölised ja tootjad pakuvad oma maitsvaid saadusi ja erilist käsitööd.

Hansaseina juures saate restoranis Rātes vārti nautida rahulikku söömaaega, aga kui aega vähe, on kohvik Bastions õige koht toidunaudinguteks. Et hästi vastu pidada, võite Valmieras valida ka muu toitlustuskoha.

Rātes vārti. Foto: viahanseatica.info

Pärast korralikku kõhutäit on reisilistel aeg end Gauja püstkallastel paiknevas seikluspargis liigutada.

Gauja püstkallastel paiknevas seikluspargis. Foto: VOC

Ööbida saab hotellis, millel on Valmiera ajalooline nimi Wolmar, või valida mõne muu meeldiva ööbimiskoha linnas või selle ümbruses.


Püha Jaani kirik. Foto: M. Sproge

Siis on aeg siirduda Vidzeme vanimasse hansalinna Cēsisesse, kus on muutumatult säilinud ajalooline linnakeskus oma keskaegse tänavaplaneeringuga. Selle keskel seisab säravvalgete seintega ja taastatud fassaadiga sihvakas Püha Jaani kirik ning Cēsise lossikompleks, mis pakuvad palju vaatamisväärset nii suurtele kui ka väikestele ajaloohuvilistele. Sel aastal on Cēsise lossis eriline uudis — esmakordselt on külastajatele avatud Cēsise lossi lõunatorn ehk Pikk Hermann. Kaitsetorni neljal korrusel on multimeedianäitus „Elu püssirohutünnil”, mis tutvustab külastajatele kuus sajandit tagasi ehitatud torni ajaloolisi ülesandeid.


Cēsise lossikompleks. Foto: M. Sproge

Toitu saate nautida siinsamas vanalinnas kohvikus Kafe Priede või lähikonnas asuvas gurmaanide seas hinnatud restoranis Jāņoga või valida mõne muu paiga Cēsise erinevate lõunatamiskohtade seast.

Jalutuskäik Cīrulīši loodusradadel või Ērgļi kaljude vaatlus linna lähistel võimaldab nautida Gauja rahvuspargi kaunist loodust.


Cīrulīši loodusradadel. Foto: M. Sproge

Ērgļi kaljud. Foto: M. Sproge

Muljeterohkest päevast väsinuna tuleb otsida öömaja, kus saab hinge tõmmata ja uuteks elamusteks jõudu koguda. Kuhu minna ööbima? Cēsises ja selle ümbruses on rikkalik valik ööbimiskohti erinevate eelistustega külalistele.

Reisi järgmine sihtkoht on maailma väikseim hansalinn Straupe.

Teel sinna soovitame külastada hubast Ungurmuiža mõisat — 18. sajandist pärit puithoonete ansamblit, mida ümbritsevad vägevad tammed. Barokkstiilis härrastemaja kõrval paikneb vana koolimaja, kus praegu tegutseb restoran. Selle kokad on inspiratsiooni saanud menüüst, mille on 18. sajandi keskpaigas kirja pannud mõisa perenaine Helēne Juliāne.

Ungurmuiža. Foto: U.Brālēns

Tänapäeval on Straupe asula, mille keskuses on säilinud keskaegne Lielstraupe loss, mis on ainukordne selle poolest, et selle üks korpus on ühendatud kirikuga.

Soovitame külastada Straupet pühapäeval. Kuu esimesel või kolmandal pühapäeval peetakse Straupe hobupostijaamas Straupe põllusaaduste turgu Straupe põllusaaduste turgu, aga teisel ja neljandal pühapäeval on Plācises Straupe meierei juures hansaturg.

Straupe hobupostijaam. Foto: U. Brālēns

Ootame teid külla!

Info koostas: Ilze Liepa, Vidzeme planeerimisregioon, ilze.liepa@vidzeme.lv, www.vidzeme.lv