Kui 2000ndate alguses saadeti Rahvusvahelisse Kosmosejaama seitse turisti, kes käisid selle eest välja miljoneid dollareid, siis lähiaastatel võib see muutuda veidikenegi kättesaadavamaks ka teistele. Endised NASA astronaudid Dr. Leroy Chiao and Dr. Scott Parazynski annavad Travel and Leisure vahendusel nõu neile, kel kosmosesse reisimine esimest korda ees või kes soovivad lihtsalt kujutleda, mis tunne see oleks.

1) Sinu ainus ülesanne on lõõgastuda ja sõitu nautida. Kui broneerid sõidu läbi kompaniide nagu Virgin Galactic või Blue Origin, on sinu sõit pigem kiire üles ja tagasi alla, mis teeb selle ka tunduvalt lihtsamaks võrreldes professionaalsete astronautide missioonidega. Esiteks ei pea sa oma sõidukit ise juhtima. Vastupidi — pigem katsu mitte jalgu jääda. Loomulikult tuleb enne õhkutõusmist läbida ka treeningprogramm, kuid see on tunduvalt lühem, kui elukutselistel astronautidel.

2) Vii end nii vaimselt kui füüsiliselt vormi. Kuigi sa ei pea olema sportlane, siis tugev organism aitab kindlasti kaasa sellele, et sõit oleks nauditav. Organism peab toime tulema nii kaaluta oleku kui ka järskude õhkutõusude ja maandumistega.

3) Ära karda gravitatsiooni — Maa mõjuväljast väljumise ja uuesti sisenemise kogemus ei ole nii intensiivne, kui sa võiksid arvata või filmide põhjal järeldada. See on sarnane tunne, kui kiirendavas autos surutaks sind vastu istet. Noh, veidi tugevamini. Kui suudad sel ajal aga lõdvestuda, on see täiesti tehtav.

4) Selleks, et harjutada kaaluta olekus liikuma, võib broneerida reisi n-ö paraboole tegevale lennukile, kus tekib sarnane tunne nagu kosmoseski. Veel lihtsam variant on aga minna sukelduma ning leida vee all punkt, kus sa ei vaju põhja ega tõuse pinnale, vaid hõljud.

5) Lühireisi ajal on sinu käsutuses vaid mõned minutid kaaluta olekus, seega tasub aegsasti planeerida, mida selle ajaga ette võtad. Ehk tahad teha saltosid? Pilti koos perefotoga? Kõige tähtsam on siiski võtta aega, et vaadata aknast välja planeet Maad! Tasub ka tähele panna, et kaaluta olekus võid tunda end uimasena. Hea uudis on see, et tõenäoliselt korvab adrenaliin halva enesetunde ning sa ei pane seda tähelegi.

6) Kui peaksid ette võtma pikema sõidu, siis pane tähele, et sa ei korraldaks suurt segadust. Asud sööma ja kahvel lendab kolmekümne sekundi pärast käest ning leiad selle hiljem õhupuhastist? Hambapesu ajal ära mõtlegi kraanikaussi sülitada, kui sa just ei soovi, et vaht sinu ümber hõljuma hakkaks. Ka WC-s käimist tasub harjutada ning maapealsetel treeningutel hästi tähele panna…

Loomulikult maksab kosmosereis väikese varanduse — sõltuvalt teenusepakkujast ning reisi pikkusest umbes 250 000 dollarist kuni mitme miljonini. Kuigi astronautide sõnul on iga dollar või euro seda sõitu väärt, siis veidi aimu sellest, kuidas seal üleval süüa, juua ja magada, saab ka siit videost:

Lugesid just Hulkurplika päevikute 101. osa.

Madle Timm on 27-aastane eestlanna, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel