Süvalihased, väikesed lihased suurte lihaste all, toetavad meie vaagnavöödet, lülisammalt ja õlavööd, tänu millele seisame püsti ja liigume ringi. Oma kiiruse, jõu, vastupidavuse, koormustaluvuse ning ilusa rühi võlgneme neile. Seljavalude üheks on nõrgad süvalihased.

Spordile spetsialiseerunud füsioterapeut Jaana Torp jagab oma loengus praktilisi näiteid süvalihastest ja nende treenimisest. Süvalihaste treenimine on nii vigastuste vältimise seisukohast väga oluline. Ta annab soovitusi kuidas seda teha. Lisaks millist mõju avaldab süvalihaste treenitus/alatreenitus tervisele ja heale enesetundele. Loengus osaleja saab digitaalsed praktilised materjalid ka endale.

Süvalihaste treenimise loeng on osa Treeni teadlikult loengusarjast, mida korraldab Tallinna Ülikool. Loengud toimuvad detsembrini teisipäeva õhtuti ülikooli Räägu 49 (Tallinn) õppehoones või veebiloenguna. Loengud algavad mugavalt peale tööd kell 18.00 ja kestus on umbes 1,5 tundi. Osalustasu 8€ (kohapeal sularahas, veebiloengu puhul esitatud arve alusel).

Füsioterapeut Jaana Torp on lõpetanud Tartu Ülikooli füsioteraapia eriala. Oma igapäeva töös on Jaana spetsialiseerunud spordifüsioteraapiale, trauma- ja ortopeedilistele patsientide taastusravile. Eriliselt pöörab tähelepanu traumade ennetusele. Paralleelselt ülikooli õpingutega omandas ka EOK treenerikutse ning on nii rühmatreeningute juhendaja kui personaaltreener. Täiendab end pidevalt erinevate manuaalteraapiate, spordimeditsiini, füsioteraapia, toitumise ja treeningute alastel täiendkoolitustel. On litsentseeritud kinesioteipimises ja Eesti Füsioterapeutide Liidu liige.

Loengusari TREENI TEADLIKULT sügis 2020 on peale seda loengut veel 8 loengud. Need on:

20.10 Ajutreening. Ajuteadlane ja psühholoog Jaan Aru

27.10 Kas ja millal füsioterapeudi juurde minna, treeningkoormuse optimeerimine ja targalt taastumine. Füsioterapeut Priit Ailt

03.11 Kodukontor lihaspinge vabaks! Füsioterapeut Katre Lust-Mardna

10.11 Hea une tehnikad. Unearst dr Heisl Vaher

17.11 ÜKE mõju ja sobitumine sportlase treeningplaani. TLÜ õppejõud ja personaaltreener Siim Kelner

24.11 Sportlase toitumine, taastumine. Triatleet, suurvõistluste korraldaja Ain Alar Juhanson

01.12 Kuidas juhtida muutusi oma elutreeningutel? Psühholoog, muutuste ja arengunõustaja Eva-Maria Kangro

08.12 Ööpäeva rütm - kas saab selle eest põgeneda või peab alluma? TLÜ professor Kristjan Port

Registreerimine loengutele: https://www.tlu.ee/treeniteadlikult

Soovitame aegsasti registreerida huvipakkuvatele loengutele, sest koroonaviiruse leviku tõttu lubatakse 2020 sügisel saali poole vähem inimesi. Võimalus on loengus osaleda ka veebiloenguna, sel juhul tuleb oma soov edastada registreerimisel ning tasuda ülekandega enne loengu toimumist.

Täiendav info: katrin.soidra-zujev@tlu.ee või telefonil 639 1751.

Loengusarja korraldavad TLÜ Loodus- ja Terviseteaduste Instituut koostöös Tallinn Liigub programmiga. Loengute teavitust aitab teha Delfi.