Kuidas küll võiks koolivaheajal oma aega huvitavalt veeta? Üks võimalus on võtta koos perega ette üks põnev muuseumikülastus. Tallinna muuseumid ja vaatamisväärsused pakuvad selleks sügiseks küllaga uurimist — külastada saab näituseid nii looduse, maalikunsti kui filmikunsti vallast, peale selle toimub mitmeid lastelaagreid.

Enne veel — kas teadsid, et Tallinn Cardiga on sissepääs kõikidesse artiklis mainitud muuseumidesse tasuta või vähemalt 50% allahindlusega? Lisaks saad kaardiga tasuta sõita ühistranspordis, mitmeid soodustusi erinevates teatrites, poodides ja restoranides. Ühe täiskasvanu kaardiga saad kaasa võtta kuni kaks alla seitsmeaastast last.

Loodusteadus

Loodus on mitme sügisese uue näituse või eriürituse peateemaks.

  • Tundmatu ookean. Läänemeri maailmameres


Lennusadamas saab alates oktoobrist (17.10) tutvuda maailmamerega, rannale loksuvatest lainetest saladuslike sügavate veekihtideni. Tule ja avasta ookeani tuntud ja tundmatud elukad, tutvu uurimiseks kasutavate uuenduslike tehnoloogiate ja teadlastega, tänu kellele on meieni jõudnud uued avastused. Näitusel on eraldi osa pühendatud ka meie oma Läänemerele.

  • Hirmus armas nahkhiir


Eesti Loodusmuuseumis saavad kõik huvilised näha maailma läbi nahkhiire silmade: ripu ja otsi putukaid, kuula maailma läbi nahkhiire kõrva, poe koopaprakku ja katseta, mis tunne on talvituval nahkhiirel. Tänu virtuaalreaalsusele saad proovida ka lendamist koos müstiliste öiste olenditega.

Lisavihje: kui soovid vältida siseruume, siis nahkhiire salaeluga saab tutvuda ka Tammsaare pargi välinäitusel ja seda täiesti tasuta!

  • Leviaatan — Paljassaare peatükk


Täiesti uutmoodi läheneb looduse- ja keskkonnatemaatikale Kai kunstikeskus, mille värske ekspositsioon lahkab Tallinnas asuva poolsaare ökoloogilist ja ajaloolist konteksti koostöös teadlaste, ornitoloogide, ajaloolaste, muusikute ja kunstnikega. Läbi virtuaalreaalsuse saab vaataja lennata ka 300 aasta kaugusele tulevikku ja näha kliimamuutuste tagajärgi.

Lisavihje: Kai kõrval, Noblessneri sadamalinnakus, asub ka PROTO avastustehas — Euroopas unikaalne virtuaalreaalsuse paradiis!

  • Loomaia eriüritused


Tallinna Loomaaias toimub alati midagi põnevat! Väliala on avatud iga päev ning sügisesse on planeeritud ka mitu erisündmust: lumeleopardipäev (24.10), kõrvitsapidu (31.10), kakupäev (07.11) ja ahvipäev (12.12).

Kunst

  • Egiptuse hiilgus. Niiluse oru kunst


Kumu kunstimuuseumis avanes 10. oktoobril Eestis ainukordne Vana-Egiptuse kunsti suurnäitus, kus on väljas 200 eset vaaraode maa rikkalikust pärandist. Eksponaatide hulgas on sarkofaagid, muumiad, maagilised amuletid ja skulptuurid. Näitusega paralleelselt toimub mitmekülgne publikuprogramm: temaatilised filmiõhtud, loengud, eriekskursioonid ja töötoad.

Lisavihje: lisaks Egiptuse hiilgeajale saab Kumus tutvuda ka mitme teise uue väljapanekuga. Hiljuti uuenes muuseumi neljanda korruse püsiekspositsioon 1990ndate Eesti kunstist ning kaasaegse kunsti galeriis esitlevad kunstnikud oma tõlgendust osakestefüüsika põnevast maailmast.

  • Alati meie kõrval. Kassid ja koerad 16.-19. sajandi kunstis


Kadrioru kunstimuuseumis on aga koha sisse võtnud inimese parimad sõbrad: koerad ja kassid. Uus näitus uurib lemmikloomade kujutamist kunstis alates varauusajast kuni 19. sajandi lõpuni. Tule ja avasta, milline on olnud meie neljajalgsete kaaslaste roll ja tähtsus läbi aegade.

Lisavihje: Sügisvärvides Kadrioru park on võrratu! Avastamist väärivad pargi taastatud kanalid, Jaapani aed ja palju muud. Lisaks kunstimuuseumitele on Kadriorus koha leidnud muuhulgas ka Miiamilla lastemuuseum ning A.H. Tammsaare, E. Vilde ja Mati Undi majamuuseumid.

Soovitused lõppesid kõige põnevama koha peal, kas pole? Sellest pole aga midagi. Loe artiklit edasi Visit Tallinna kodulehelt.

Allikas: Puhka Eestis