Eesti ehitusettevõtted ehitasid omal jõul 817 miljoni euro eest, sellest hooneid 518 miljoni ning rajatisi (teid, sildu, sadamaid, magistraaltorustikke, side- ja elektriliine, spordiväljakuid jms) 299 miljoni euro eest. Eelmise aasta kolmanda kvartaliga võrreldes ehitati hooneid 13% ja rajatisi 10% vähem.

Statistikaameti juhtivanalüütik Merike Sinisaar tõdes, et kohalikku ehitusturgu mõjutas enim uute hoonete ehitusmahtude vähenemine. „Aasta esimeses pooles veel kasvu näidanud rajatiste ehitamine hakkas kolmandas kvartalis samuti kahanema. Seda eelkõige tingituna remondi- ja rekonstrueerimistööde vähenemisest,” lisas Sinisaar.

Välismaal tegutsevate Eesti ettevõtete ehitusmaht vähenes aastaga ligi kolmandiku võrra. Vähem ehitati nii hooneid kui ka rajatisi. Välisriikides tehtud ehitustööde osatähtsus kogu ehitusmahus oli 5%, aasta varem 8%.

Ehitisregistri andmetel sai kasutusloa 1900 uut eluruumi, mis on ligi kümnendiku võrra rohkem kui aasta varem. Kõige rohkem valmis eluruume Tallinnas, selle lähiümbruse valdades ja Tartumaal. Ehituslube väljastati 3338 eluruumi ehitamiseks ehk kolmandiku võrra rohkem kui möödunud aasta kolmandas kvartalis. Eelistatuim elamutüüp oli endiselt korterelamu.

Kasutusse lubati ka 316 mitteelamut, kus on kasulikku pinda kokku 186 000 ruutmeetrit. Kõige rohkem lisandus uut lao-, haridus- ja tööstuspinda. Võrreldes möödunud aasta sama kvartaliga suurenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka nende maht.

Ettevõtete kvartali majandusnäitajate andmeid kogub ja analüüsib statistikaamet majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tellimusel, et saada aru, kuidas läheb Eesti majandusel.