Nähtamatu kuusk on lummav kuuseinstallatsioon Püha Katariina kiriku keskaegsete võlvide all. Idee autoriteks Pille Kivihall, Merle Suurkask ja Eero Kotli, kaasa aitasid kunstnikud Katariina Gildist ja Hopneri Maja. Kuuseinstallatsiooniga saab tutvuda esmaspäevast reedeni (v.a. riigipühad) kuni 6. jaanuarini. Teelised on oodatud nähtamatut kuuske valgustama kaasavõetud teeküünaldega.

Piparkoogimaania on kunstinäitus, kus kõik on tehtud piparkoogist! Sel aastal ei ole eksponeeritav looming mitte ainuüksi jõuluhõnguline, vaid ka lausa glamuurne: teemaks on mood. Haute couture küpsisekunsti autorite seas on professionaalseid arhitekte, disainereid, keraamikuid. Näitusega saab Disaini- ja Arhitektuurigaleriis tutvuda kuni 7. jaanuarini.

Piparkoogimaania. Foto: Kadi-Liis Koppel / Visit Tallinn

Väike valgus kutsub: 4.-6. detsembril süttivad Tornide väljaku minifestivalil Eesti valguskunstnike installatsioonid. Jalutajad saavad valgusteoseid uudistada loojangust südaööni.

Vana aja jõuluturule kogunevad 5.-6. detsembril Eesti käsitöömeistrid, et Kaarmanni poe ees maha pidada üks tõeline vana aja laat. Turult leiab nii mõndagi põnevat nii Jõuluvana kingikotti kui rõõmuks endale.

Helista jõuluvanale! Kuna jõuluvana pandeemia tõttu sel aastal ilmselt kõigiga isiklikult kohtuda ei saa, on ta leidnud võimaluse suhelda videopildi vahendusel oma ajutisest kaugtöökontorist Tallinna Raekojas. Jõuluvana tegemisi saab jälgida otse-eetris ning talle ka helistada igal advendipühapäeval 15:00-17:00. Vaata täpsemaid juhiseid aadressilt jouluvana.tallinn.ee.

Elavad vaateaknad Viru tänaval on seekord tantsijate päralt, naudi linnas jalutades minitantsulavastusi klassikalisest tantsust kaasaegse jazzi ja tänavatantsuni! Kõik elavate vaateakende etendused algavad kl 16.00.

Foto: Renee Altrov

Omapärase näituse „Linnalooma jõulud” on kokku pannud Kiek in die Kök, mis toimub jalutuskäigu vormis. Räägitakse lehmadest, lutikatest ja lohedest ning teistestki Tallinna elu mõjutanud loomadest. Jalutuskäigud toimuvad eesti ja vene keeles. Kalamajas kõndides tasub peatuda välinäitusel „Kuhu ühtegi päikesekiirt ei paista”, kus eksponeeritakse Eesti ühe esimese professionaalse fotoajakirjaniku Hans Soosaare jäädvustusi Põhja-Tallinna kehvadest korterioludest.

Võrus saab aega veeta õues talvefestivalil - toimub laat ja traditsiooniline Võru talvine tantsupäev. Meisterdamise telgis saab kingiabi, süüdatakse lõke, kohale saabuvad viis laulvat jõuluvana. Jõululaat toimub ka Tartus ja Paides.

Võru päkapikumaja. Foto: Marianne Mett

Ida-Virumaa seiklusmaal saab matkata kaevandusmaastikel, matk toimub nii jalgsi kui ka räätsadel. Kogenud matkajuhid tutvustavad kunagise Aidu põlevkivikarjääri künklikku maastikku ning kunagise püha Hiiesoo turbavälju.

Pernova Loodusmaja Pärnus kutsub detsembrikuu laupäevadel kultuuriprogrammi nautima ja töötubadesse. Peamiseks atraktsiooniks on loodusmaja õu, mis on muutunud jõulutuledes muinasjutumetsaks.

Pernova Loodusmaja talvevalguse promenaad. Foto: Visit Estonia

Üle Eesti jätkub Jõulujazz, kontserdid toimuvad nii Tallinnas, Pärnus kui ka Viljandis.