1. Ameerika Ühendriigid

Jaanuari seisuga on Ameerika Ühendriikides kõige rohkem koroonaviirusega nakatumisi ja sellega seotud surmajuhtumeid maailmas. Kümne kuuga on Ameerika Ühendriikide turismisektor kaotanud üle 120 miljardi euro. Paljude osariikide vahel on reisimine taas võimalikuks tehtud, kuid reisikeeld kehtib endiselt mitmele välisriigile, kust tavaliselt tuleb suurim tulu.

2. Hispaania

Eelmisel aastal külastas Hispaaniat alla 20 miljoni välisturisti. Seetõttu kaotas riigi turismisektor rohkem raha kui ühegi teise Euroopa riigi oma — ligi 38 miljardit eurot. Hispaania on nüüdseks piirid avanud Euroopa turistidele, kuid näiteks ameeriklased veel Hispaaniasse ei pääse.

3. Prantsusmaa

Prantsusmaa on maailma üks külastatumaid riike, kus tavalisel aastal käib üle 89 miljoni turiste. Koroonaviiruse tõttu oli aga see arv mullu kõvasti väiksem – Prantsusmaa turismisektor kaotas umbes 35 miljardit eurot.

4. Tai

Tai on hakanud vaikselt ja turvaliselt riigi piire taas välisturistidele avama. See on Aasia ühe populaarseima reisisihtkoha jaoks hea uudis, sest koroonaviiruse tõttu kaotati eelmisel aastal ligi 30 miljardit eurot.

5. Saksamaa

Viiendal kohal on Saksamaa, mille turismisektor kaotas eelmisel aastal koroonaviiruse tõttu natuke üle 28 miljardi euro. Riik on avanud piirid osa riikide turistidele, kuid näiteks USAst ja Ühendkuningriigist tulijad veel Saksamaale ei pääse.

6. Itaalia

Itaalia muutus koroonaviiruse tulipunktiks juba kriisi alguses ja pole siiani päriselt toibunud. Praeguseks on Itaalia turismisektor kaotanud juba üle 23 miljardi euro. Riigipiirid on endiselt väga paljudele välisturistidele suletud.

7. Suurbritannia

Suurbritannia turismisektori kaotused üha kasvavad. Seda eriti pärast seda, kui sealt avastati uus viirustüvi, mis levib senisest mitu korda kiiremini. Viimase kümne kuuga on turismisektor kaotanud ligi 23 miljardit eurot.

8. Austraalia

Austraalia turismisektor on viimasel kümnel kuul kaotanud natukene üle 22 miljardi euro. Riiki on kiidetud kiirete ja karmide piirangute seadmise eest. Piirid on reisijatele endiselt suletud.

9. Jaapan

Jaapani turismitööstus on samuti koroonaviiruse tõttu kõvasti kannatada saanud. Seda eriti põhjusel, et suveolümpiamängud tuli edasi lükata. Jaapan on üheksandal kohal 21 miljardi eurose kaotusega.

10. Hongkong

Koroonaviirus on räsinud ka Hongkongi turismisektorit. Hongkong kaotas kümne kuuga peaaegu 20 miljardit eurot. Siiski tehakse kõik, et välisturistid saaksid varsti taas turvaliselt sinna reisida.


Eesti turismisektor kaotas eelmisel aastal umbes 1,3 miljardit

Uurisime EASi turismiarenduskeskuselt, kas on võimalik kokku arvestada, kui palju on koroonakriisi tõttu rahaliselt kaotanud Eesti turismisektor. Vastab EASi turismiarenduskeskuse analüütik Piret Kallas.

Turismitulu andmed on kvartaalsed, seega praegu on kõige värskemad ainult I-III kvartali andmed. Kogu aasta andmed ilmuvad 10.03, kuigi esialgse hinnangu väliskülastajate kulutustele Eestis avaldab Eesti Pank juba 9.02.

Praegu saab esitada senised andmed (leitavad ka Visit Estonia lehel):

  • Eesti Panga andmetel oli reisiteenuste eksport (välisriikide elanike kulutused Eestis) 2020.a. I-III kvartali kokkuvõttes 437 mln eurot (langus 2019. aasta I-III kvartaliga võrreldes 64% ehk 790 miljoni võrra).
  • Reisijateveo eksport (välisriikide elanike maksed Eesti transpordifirmadele) oli 2020. aasta I-III kvartali kokkuvõttes 203 miljonit eurot (kahanemine 2019. aasta I-III kvartaliga võrreldes 50% ehk 199 miljoni võrra).
  • Kahe eelmise näitaja summa ehk turismiteenuste eksport oli 640 mln eurot — vähenemine peaaegu miljardi euro võrra (989 mln võrra ehk –61%).

Aasta kokkuvõttes oli 2019. aasta turismiteenuste eksport 2,07 miljardit eurot, 2020. aasta tulemuseks võib eeldada umbes 0,7 miljardit eurot, mis tähendab vähenemist umbes 65% ehk 1,3 miljardi euro võrra.

Allikad: travelpulse.com, Visit Estonia