Prantsuse regulaatorid sundisid tehnoloogiahiidu eelmisel aastal pressiliiduga läbirääkimisi alustama pärast vaidluslikku lahingut, mille käigus eemaldas Google uudiste eelvaated ühel hetkel täielikult, vahendab Engadget.

Kokkulepet, mida Google kirjeldab kui jätkusuutliku viisi väljaannetele maksta, jälgivad tõenäoliselt tähelepanelikult ka teised platvormid, nagu Facebook, ütles läbirääkimistel osalenud jurist Reutersile.

Google hakkab maksete osas nüüd väljaannetega läbirääkimisi pidama selliste kriteeriumide alusel nagu nende edastava poliitiline või üldine teave, lugude arv päevas ja unikaalsed külastajad kuus.

Juba on Google lepingu sõlminud kuue Prantsuse ajalehe ja ajakirjaga, sealhulgas üleriigiliste päevalehtedega Le Monde ja Le Figaro, kuid peab endiselt läbirääkimisi selliste uudisteagentuuridega nagu AFP.

Prantsusmaa oli esimene riik, mis ratifitseeris 2019. aastal Euroopa Liidu uue autorikaitsedirektiivi. Seadus kohustab veebihiide väljaannetele nende sisu eest maksma.

Google teatas toona, et näitab otsingutulemustes artikleid, pilte ja videosid ainult tingimusel, et meediafirmad lubavad neid kasutada tasuta. Ülejäänute jaoks tähendas see aga nähtavuse ja reklaamitulu vähenemist.

Umbes 800 Euroopa ajakirjanikku, fotograafi, filmitegijat ja meediafirmade tegevjuhti allkirjastasid selle peale avaliku kirja, milles ärgitati valitsusi, et nad sunniks Google'it ja teisi tehnoloogiafirmasid EL-i uut direktiivi täitma.