Kaks aastat tagasi teatas Nepali valitsus, et 45-päevase puhastusprojekti käigus toodi mäelt alla üle 11 tonni prügi — sealhulgas plastpudelid, konservikarbid, toidupakendid, seadmed, patareid ja… neli laipa.

Matkates põletavad paljud mägironijad oma prügi lahtistes tünnides. 2019. aasta kevadel leidsid lume- ja veeproove võtvad teadlased, et mägi, mida paljud peavad kaugeks ja puutumatuks loodusmaastikuks, on tegelikult kohutavalt reostatud. Veebiajakirjas One Earth avaldatud aruande kohaselt sisaldasid 11 erinevalt kõrguselt võetud lumeproovi mikroplasti. Saastunud olid ka kolm kaheksast veeproovist.

Ühe lahendusena mäelt kogutud prügi kasutamiseks loodi liikumine Sagarmatha Next. Selle üheks osaks on ka keskuse loomine, kus prügist tehakse kunstiteoseid. Liikumise algatajad loodavad palgata nii kohalikke kui ka välismaiseid kunstnikke.

“Tahame näidata, kuidas tahketest jäätmetest väärtuslikke kunstiteoseid luua, mis lisaks silmailule looksid nii töökohti kui tõstaksid sissetulekuid”, ütles projekti direktor Tommy Gustafsson. Keskus on plaanis avada sel kevadel, kunstigalerii on viiruse valguses mõeldud hetkel küll vaid peamiselt kohalikele.

Liikumise teine algatus hõlmab skeemi „kanna mind tagasi”, kus ronijad vastutavad mäelt tulles vähemalt kilose prügikoti viimise eest Lukla lennujaama, kust see toimetatakse Kathmandusse.

Allikas: Artnet.com