1500 meetri jooksu valitses oodatult Norra imemees Jakob Ingebrigtsen, kes läbis distantsi ajaga 3.37,56. Mõnda aega sai ta juubeldada, siis aga tühistati tema tulemus. Nii tõusis kullale teisena lõpetanud poolakas Marcin Lewandowski (3.38,06), hõbedale ja pronksile hispaanlased Jesus Gomez (3.38,47) ja Ignacio Fontes (3.39,66).

Mis siis norralane valesti tegi? Ta sattus jooksu algfaasis veidi rüselusse ja astus üle rajajoone ehk lühendas distantsi. Ingebrigtsen esitas omapoolse vastuprotesti.

Ajakirjanikele seletas ta juhtunut nii: „Ühel hetkel tundsin, et poolakad üritavad mind blokeerida, selle tulemusel mind lükati, kaotasin tasakaalu ja seetõttu astusin rajalt välja. Hiljem suutsin välja rabeleda ning normaalselt jooksma hakata. Usun, et väärin võitu ja kuldmedalit!”

Video juhtunust:

Ja lõpuks arvas samamoodi ka žürii - Ingebrigtseni diskvalifitseerimine tühistati ja esialgsed tulemused taastati! Seega jääb Arena Torunil rõõmsalt Hispaania lipuga tähistanud Fontes medalist ikkagi ilma.

Videolt ja piltidelt on näha, et kuuendana lõpetanud Michal Rozmys tõesti nügis norralast.

Turban võttis maksimumi

Debütant Lilian Turban sai 1.76-st üle esimesel katsel, 1.82-st ja 1.87-st kolmandal, 1.91 käis täna üle jõu. Täpselt kaheksa naist 17-st ületasid 1.91 ja said finaali, ülejäänud jäid pidama 1.87 peal, mahaaetu katsete tõttu sai Turban 17. koha.

„Ma arvan, et see on seni minu elu kõige ägedam päev! Isegi ei oska kirjeldada, ma olen lihtsalt nii rõõmus ja rahul, nii tänulik!” rõõmustas Turban, kes tundis elu esimese tiitlivõistlusel väga erinevaid emotsioone. „Alguses oli kindlasti hirm, aga tegelikult olin ikka terve aja elevil. Ma lihtsalt tulingi võistlust nautima, lihtsalt see asjaolu, et saan olla ühel platsil ja veel hüpata koos oma kõige suuremate eeskujudega, see on tekitas lihtsalt nii võimsa tunde!”

Teisel täna võistlustules olnud eestlasel nii hästi ei läinud. Tony Nõu läbis 400 meetrit ajaga 48,42 ja sai 44. koha. Mixed zone'i Nõu jooksu järel ei jõudnudki. Ta oli nii läbi, et meditsiinitöötajad viisid ta minema ja panid kiiremaks taastumiseks tilgutite alla. Ilmselt organism ei olnud 30-tunnisest reisist USA-st taastunud ega olnud selliseks pingutuseks valmis.

"Nüüd on parem. Pandi tilguti alla ja valuvaigisteid anti," lausus Nõu kohapeal olevatele Eesti ajakirjanikele, kui oli veidi kosunud ja hallist lahkuma hakkas. "Pärast jooksu hakkas paha, olin täiesti tühi. Oksendasin seal, siis tulid meditsiinitöötajad minu juurde ja küsisid, kas tahan nendega minna. Ütlesin, et ei taha, et lihtsalt väsinud ja paha olla. Oksendasin ja viskasin pikali sinna, siis nad ütlesid, et tule ikka meiega, käevangus viidi minema ja pandi kohe tilguti alla. Vaatasid südamerütmi üle ja andsid valuvaigisteid. Aga juba soojendusel oli imelik tunne, viskas pildi uduseks. Ei tea, kas sellest, et seal oli kitsas ja vähe õhku oli või kogu see reisi asi. Midagi see üle ookeani lend vist ikka natuke mõjutas. Oletasin, et pole nii hull, aga oli ikka."

400 meetri jooks ongi karm ala ja võistluse järel oksendamine on üsna tavapärane. Tilgutite alla sportlased siiski üldjuhul ei satu.

Soome avas medaliarve, kui Kristian Pulli võttis kaugushüppes pronksi uue rahvusrekordi 8.24-ga. Kuld Kreeka mehele Miltiadis Tentogloule 8.35-ga ja hõbe Rootsi rahvusrekordi 8.31-ni viinud Thobias Montlerile.

Väga tihe heitlus oli meeste kuulitõukes. Tomaš Stanek (Tšehhi) sai 21.62ga esikoha, Mihal Haratyk (Poola) oli 21.47ga teine, Filip Mihaljevic (Serbia) 21.31ga kolmas ja Francisco Belo (Portugal) pidi uue rahvusrekordi 21.28ga leppima neljanda kohaga. Naiste konkurentsis sai Portugal esikoha, Auriol Dongmo tõukas 19.34.

Naiste 3000 meetri jooksus oli kiireim britt Amy-Eloise Markovc (8.46,43).

Väga kõrgeklassiline oli naiste viievõistlus, kus Belgia sai kaksikvõidu, Nafissatou Thiam tõusis 4904 punktiga maailma kõigi aegade pingereas seitsmendaks.

Jakob Ingebrigtsen