Pagulasabi humanitaarabi programmi fookuses on Donetski ja Luhanski oblastite rindelähedased asulad ning abi antakse peamiselt rasketes oludes lastega peredele, samuti eakatele inimestele, kes on konfliktipiirkonda jäänud. Üks osa humanitaarabi programmist on rahaliste toetuste jagamine kõige haavatavamatele peredele, et aidata neil külm periood üle elada. Seekord ostsid abisaajad küttepuid, kivisütt ja briketti, talveriideid ja jalanõusid, sooje tekke, radiaatoreid ja parandati relvakonfliktis kahjustunud elamuid.

Siin on osade perede lood:

Sabada perekond elab Popasna linnas, Luhanski oblastis. Pereema Anna (40) on lesk ning hoolitseb üksinda kolme lapse (8, 16, 18) eest. Naisel on keeruline tööd leida, sest tal on tõsiseid probleeme tervisega. Pere ainsaks sissetulekuallikaks on riigipoolne toetus, mis on umbes 63 eurot kuus. Eesti Pagulasabi otsustas anda perele toetust ligi 210 eurot. Selle eest said nad kohe osta küttepuid ja mõned kotid kivisöega. Lisaks läks raha lastele soojade riiete ostmiseks. “See on minu perele väga-väga suur tugi ja ma ei teagi, kuidas selle eest tänada,” ütles Anna.

Küttepuud aitavad nii pere vanematel kui ka lastel külmal ajal sooja saada.. Foto: Eesti Pagulasabi

Madala sissetulekuga üksikema Nataliia hoolitseb nelja lapse eest (6, 10, 11, 13). Perekond elab Donetski oblastis Avdiivka linnas. Nataliial on väga raske tööd leida, eriti karantiinis olles. Ametliku töö puudumise tõttu kaotas ema õiguse riigiabile ja nii oli pere pikalt ilma igasuguse sissetulekuta. Võõrad abistasid neid toiduga, kuid muude kulude katmiseks puudus igasugune raha. Pärast toetuse saamist teeb ema väljaminekuid säästlikult, kuid ostis esmajoones lastele riideid. “Minu kui ema jaoks oli valus näha, et mu lastel pole vajalikke riideid. Aitäh!”, ütles Nataliia.

Üksik eakam naine Nadiia on sisepõgenik. Eelmise aasta septembris põles tema maja Novooleksandrivka külas ja ta kolis Popasna linna. Heatahtlikud inimesed andsid Nadiiale elamiseks tasuta maja, kuid ta peab seda siiski oma jõuga hooldama, muuhulgas maksma kütte eest. Naise ainukeseks sissetulekuallikaks on pension, mis on umbes 53 eurot kuus — seda napib ka lihtsalt toidu ostmiseks. Naist otsustati toetada ligi 180 euroga, mille eest saab osta küttepuid ja sütt.

Küttepuud, mis aitavad ühel perekonnal talve üle elada. Foto: Eesti Pagulasabi

Eakas paar Mamonovy elab Adetsivka linnas Donetski oblastis, mõlemad kaasad on tervisemuredega ning saavad sotsiaalpensioni. Sellest summast ei piisa isegi toiduks, seega laenavad nad raha sageli naabritelt. Rõivaid ega jalanõusid pole nad enda sõnul saanud soetada paljude aastate jooksul, talvel kasutasid nad ühte paari saapaid kordamööda. Pärast toetuse saamist ostis paar kohe uued talvejalanõud ja sooje riideid.

Toetuse eest ostetud soe jope. Foto: Eesti Pagulasabi

Evgen elab Soledari linnas Donetski oblastis. Ta hoolitseb oma nelja õelapse (7, 8, 10, 15) eest, sest nende üksikema käitub ettearvamatult ja lahkub sageli kodust pikemaks ajaks. Evgenil on puue, ta ei tööta ja saab pensioni umbes 80 eurot kuus. Pere elab väga rasketes tingimustes. Maja vajab remonti, WC asub õues, lastel polnud kunagi olnud mänguasju. Voodikohti oli vähe ja üks laps magas madratsil. Ka laste toitumine ei olnud piisav. Saadud toetuse eest ostis Evgen kasutatud voodi: nüüd on kõigil lastel koht magamiseks, lisaks said nad mõned mänguasjad ning täisväärtuslikku toitu. Enda tänu avaldas ta järgmiste sõnadega: “Mul on hea meel näha oma õepoegi nii õnnelikena. Suur tänu selle võimaluse eest!”

Eesti Pagulasabi toetab Ukrainas sõja tõttu kannatanud inimesi juba seitsmendat aastat. Pagulasabi on jaganud toiduabi ja hügieenitarbeid, pakkunud rindelähedastele haiglatele vajalikke seadmeid ja tarvikuid, toetanud kooli alustavaid lapsi koolitarvetega, korraldanud lastelaagreid ning aidanud inimestel alustada väikeettevõtlusega. Eesti Pagulasabi poolset humanitaarabi programmi rahastab Eesti välisministeerium ning eraannetajad ning programmi viib kohapeal ellu partnerorganisatsioon Unity for the Future. Kui soovid ja saad rindelähedaste inimeste tarbeks annetada, saad seda teha Eesti Pagulasabi humanitaarabifondi SIIN.

Jaga
Kommentaarid