Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit eelmise aasta märtsiga võrreldes enim hinnatõus elektrienergia, elektroonikaseadmete ja puittoodete tootmises ning puidutöötlemises. „Samuti avaldas mõju hinnalangus mäetööstuses ning toiduainete ja elektriseadmete tootmises,“ täpsustas Šokman.

Veebruariga võrreldes mõjutas indeksit enam hinnalangus elektrienergia tootmises. Vastupidist mõju avaldas aga hinnatõus puidutöötlemises ja puittoodete tootmises ning kemikaalide ja keemiatoodete tootmises.

Ekspordihinnaindeks suurenes märtsis võrreldes veebruariga 1,5%. Hinnad tõusid enim naftasaaduste, kemikaalide ja keemiatoodete ning paberi ja pabertoodete tootmises. Hinnad langesid elektrienergias, joogitootmises ning mäetööstuses. Võrreldes eelmise aasta märtsiga suurenes ekspordihinnaindeks 6,4%.

Impordihinnaindeks kasvas märtsis võrreldes eelmise kuuga 1,6%. Enim tõusid hinnad naftasaaduste, põllumajandussaaduste ning kemikaalide ja keemiatoodete tootmises. Hinnalangus sai osaks elektrienergia, mäetööstuse ja elektriseadmete toodetele. Võrreldes 2020. aasta märtsiga suurenes impordihinnaindeks 3,4%.

Graafik