Kurguloputusvedelikust proovi saavad nüüd kõik soovijad anda Synlabi viies tasulises koroonatestimise punktis üle Eesti: Talinnas Töökoja 1, Tartus Teguri 37B, Pärnus Suur-Sepa 14, Narvas Kangelaste prospekt 2 ja Jõhvis Jaama 34.

Testimisele saabudes antakse inimesele valida, kas ta soovib proovi anda tavapäraselt ninaneelust või kurguloputusvedelikust. Avaliku testimise punktides, kus testitakse sümptomaatilisi ja haiguskahtlusega patsiente, jääb täiskasvanutel proovivõtumeetodina kasutusele WHO esmase soovitusena ninaneelust antav proov.

Et kurguloputusvedeliku proov oleks korrektselt kogutud, saab seda anda vaid testimispunktis meediku juhendamisel. Proovi andmiseks saab patsient 10 milliliitrit füsioloogilist soolalahust, mida peab kurgus kuristama (oluline on vahet teha, et see ei ole suuloputusvedelik). Proov analüüsitakse Synlabi Tallinna laboris PCR meetodil ja tulemused saab nii nagu ninaneelutesti puhul 24 tunni jooksul.

Testi hind jääb samaks ehk 58 €. Samuti väljastatakse kurguloputusvedelikust antud proovi puhul reisimiseks vajalik sertifikaat. Selle saab tasuta alla laadida TESTI rakendusest või minu.synlab.ee portaalist.

Synlab Eesti teenuste juht Karin Kallikorm: „Alustasime veebruaris kurguloputusvedelikuga testimist kuni 18-aastase vanusegrupis. Teenus on laste ja vanemate poolt hästi vastu võetud, nüüdseks oleme teinud vajalikud tehnilised arendused ja saame teenust pakkuda Synlabi tasulistes punktides ka täiskasvanutele."

Kallikorm soovitab ettevalmistamiseks kuristamise 10 sekundi jooksul eelnevalt kodus kraaniveega läbi proovida, nii sujub testimine kiiremini. Kurguloputusvedelikust proovi andmist juhendav video on leitav SIIT.

Inimesed, kes eelistavad PCR testi kurguloputusvedelikust, saavad aja panna Synlabi tasulisse testimispunkti minu.synlab.ee kaudu.