Porto Franco juhatuse esimehe Rauno Tederi sõnul on hoone täiskõrguse saavutamine üks oluline verstapost kogu arenduse valmimise protsessis. „Arenduse valmimine liigub edasi heas tempos ja eile sarikapidu pidanud hoone büroodesse saavad üürnikud sisse kolida juba järgmisel aastal," ütles Teder.

Mereäärsel suurarendusel on viis maapealset korrust, mille all on kogu kompleksi ulatuses kolm korrust maa-alust parkimismaja. Mere äärde parkimismaja ehitus on Eestis erakordne: esmakordselt mindi vee äärde ehitamisel 12 meetri sügavusele ehk 10 meetrit allapoole merepinda. Rauno Tederi sõnul soovib Porto Franco anda oma panuse linnakeskkonna inimkesksemaks muutumisse. „1200-kohalise maa-aluse parkla rajamisega anname võimaluse viia muidu linnatänavatel parkivad autod sealt ära ning seeläbi vähendada oluliselt piirkonna mürataset, õhusaastet, tolmutaset ja liikluskoormust. See muudab piirkonna avaliku ruumi ja linnakeskkonnana oluliselt atraktiivsemaks," rääkis Teder.

Betoonivalutöid teostasid firmad Kontek Int AS ja NOBE. "Antud etapi valmimisega oleme ka meie jõudnud enda jaoks olulise tähiseni, sest ettevõtte 30-aastase ajaloo jooksul ei ole me ühel objektil sellist mahtu betoonkonstruktsioone varem valanud," ütles Kontek Int juhatuse liige Mart Urbas. "Just betoonitööde mahult ei ole Eestis Porto Francole midagi varasemast kõrvale panna ja meil on hea meel, et just meie ettevõttel oli võimalus selles projektis Porto Francole partneriks olla."

Sarikapidu toimus vabas õhus ning sellel osalesid vaid igapäevaselt koos töötavad inimesed, külalisi seekord turvalisuse huvides ei kutsutud. Sarikapeo osalejad kandsid maske, desinfitseerisid käsi ja jälgisid muid ettevaatusreegleid. Haigena üritusel viibimine oli rangelt keelatud.

Samal ajal on veel teadmata, mis saab Porto Francole antud riigi laenust. Et anda sellest põhjalikum ülevaade, siis siin kogu selle loo ajajoon:

2020. aasta

1. juuli Rauno Teder räägib Ärilehele, et Porto Franco taotleb KredExilt sildlaenu, kindlustamaks omakorda 102 miljoni eurost laenutehingut EBRD ja Luminoriga. EBRD hakkas koroonakriisis arendusele lisatingimusi seadma ja Porto Franco juhid pakkusidki sildlaenu varianti kõigepealt annab riik strateegilisteks investeeringuteks ettenähtud potist 40 miljonit eurot, mille arendaja maksab hiljem pankadelt saadavast laenust riigile tagasi.

30. juuli valitsus toetab Porto Francole laenu andmist. KredEx hakkab lepingut ette valmistama.

3. september valitsus otsustab istungil Porto Francole laenu anda. Summa on 39,4 miljonit eurot, laenutähtaeg kuus aastat ja intress 2%.

7. detsember Porto Francole laekub KredExilt esimene osamakse summas 10,5 miljonit eurot.

2021. aasta

6. jaanuar laekub teine osamakse summas 9,2 miljonit eurot.

12. jaanuar kapo peab kinni Hillar Tederi ja Kersti Krachti, neile esitatakse kahtlustus korruptsioonikuritegudes.

13. jaanuar EBRD avaldab, et nende ja Porto Franco vaheline laenuleping aegus juba oktoobris 2020.

14. jaanuar valitsus moodustab Porto Franco uurimiskomisjoni.

Veebruar-märts KredExi nõukogu otsustab, et sihtasutus peab Porto Franco lepingust väljuma, ja annab arendusele aega vajalikke kokkuleppeid sõlmida.