Ever Given on üks maailma suurimaid konteinerlaevu. 200 000 tonni kaaluv kaubalaev jäi Suessi kanalisse kinni 13. märtsil, blokeerides kuus päeva järjest maailma üht kõige tihedama liiklusega laevateed ja põhjustades sellega tõsiseid probleeme 350 laevale. Ever Given blokeeris 30% ülemaailmsest kaubalaevaliiklusest ning iga päev lisandus ummikusse 50 laeva.

Õnnetuse kahjunõuete koguväärtuseks hinnatakse umbes miljard dollarit. Osa sellest tuleb tasuda ERGO Baltikumil.

„Ever Giveni pardal oli ka meie klientidele kuuluvat kaupa. Veosekindlustuse olemasolul katame lisaks standardsele kindlustuskaitsele ka üldavarii ja vara päästmisega seotud kulud vastavas proportsioonis kauba väärtusega,“ ütles ERGO Baltikumi juhatuse liige Marek Ratnik.

Ratniku sõnul on laevaõnnetuse kahjude väljaselgitamine pikk ja keerukas protsess, mis tihti päädib kohtuvaidlustega. „Seda haldab kahjukäsitlusfirma, kelle määrab laevaomanik. Kõik veose omanikud peavad kauba tagasisaamiseks esitama garantiikirja sõltumata sellest, kas kaup on kindlustatud või mitte. Kui kaup on kindlustatud, siis selle garantiikirja kinnitab omaniku kindlustus ja see tõstab oluliselt garantiikirja usaldusväärsust ning kindlasti kiirendab kogu protsessi,“ lisas Marek Ratnik.