Kui riigikogus olev menetlus elektrituruseaduse muutmise kohta vastu võetakse, võib järgmise kahe aasta jooksul Eesti Energia saada kuni 10 miljonit eurot toetust.

Eesti Taastuvenergia Koja juht Mihkel Annuse sõnul oleks tegemist piiratud ressurssi raiskava ja taastuvenergia eesmärkide saavutamise seisukohas ebavajaliku otsusega.

Toetus lükkab probleemid ainult edasi

Energiafirma Sunly juht Priit Lepasepp leiab, et vanasse ideesse uut raha investeerida on rumalus ja riigi raha raiskamine.

“See plaan on olnud väga pikalt menetluses ning selle ajaga oleks saanud korraldada juba ammu taastuvenergia vähempakkumise, millega oleks saanud ellu kutsuda võimalikult soodsa hinnaga tuule- ja päikeseparkide projekte või korraldada Narvas vähempakkumise odavaima uue soojusenergia investeeringu piirkonda toomiseks,” arvas Lepasepp.

Tema sõnul lükkab vanades kateldes madala efektiivsusega puidu põletamine aga vajalikku investeeringut tulevikku ja ei lahenda Narva ees seisvaid probleeme.

“Taastuvenergiasse suunatud rahal peaks olema ergutav mõju ehk see peab soodustama uute keskkonnasõbralike elektrijaamade tulekut, mis ei lõpetaks töötamist vahetult pärast toetusperioodi lõppemist. Narva elektrijaamas puidu põletamist lubav seadusemuudatus ei soodusta aga uute keskkonnasõbralike elektrijaamade tulekut, vaid tegu on hoopis ebaefektiivse energia tootmisega. Lisaks ei hoia see kontrolli alla Narva soojahinda, seega jääb riigi plaan väga arusaamatuks,” lisas Lepasepp.

Varasemalt on konkurentsiameti peadirektor Märt Ots ERR-ile maininud, et suhtub eelnõusse kriitiliselt. Ots ütles, et kui on poliitiline otsus toetada Narva elektrijaamasid, siis see on arusaadav, kuid konkurentsiametile teeb enim muret see viis, kuidas soovitakse toetada.