„Kogu Euroopas proovivad inimesed oma tellitud kauba enne 1. juulit kätte saada, seega on tellimusi väga palju ja rahvusvaheline kaupade liikumine üsna ülekoormuses ja aeglane,” rääkis Omniva rahvusvahelise segmendi juht Marita Mägi. Ta on veendunud, et kindlasti saab olema neid pakitellijaid, kellele deklareerimise ja käibemaksu tasumise kohustus tuleb üllatusena koos tema esimese juulikuus saabuva pakiga.

Nimelt hakkab 1. juulist kehtima Euroopa Liidu direktiiv, mis kaotab ära kuni 22-eurostelt väljaspool euroliitu saadetud pakkidelt senise käibemaksuvabastuse. Juulist peab neid pakke nii deklareerima hakkama kui ka neilt käibemaksu tasuma. Uue korra eesmärk on vähendada käibemaksupettusi ja tagada EL-i liikmesriikide ettevõtetele euroliiduväliste ettevõtetega võrdsed konkurentsitingimused.

Eesti postifirma rahvusvahelise segmendi juhi sõnul on nii ettevõttesiseselt valnistanud sorteerimiskeskust ja infosüsteeme seda muutust arvestades ette. Ka on tarbijaid juba pikalt teavitatud juulikuisest maksumuudatusest. „Muuhulgas teavitasime inimesi, millal on viimane aeg kolmandatest riikidest kauba tellimiseks, kui soovitakse see enne 1. juulit kätte saada,” lausus Mägi.

Ka on postifirma asunud kaupade mugavamaks deklareerimiseks arendama Minu.Omniva.ee platvormile rakenduse, kus on võimalik saabuvaid saadetisi ja nende andmeid jälgida ja volitada Omnivat enda eest saadetisi deklareerima. „See automaatse andmevahetusega deklareerimislahendus avaneb juulikuu jooksul,” lausus Mägi. Keskkonnas saab kuni 150-euroste ehk tollimaksuga mittemaksustatavate kaupade deklareerimine vaid paari klikiga ning teenustasu on 2,35 eurot.

„Seni on võimalik volitada Omnivat deklareerima manuaalse protsessiga 10 euro eest, mis on loodud keerukamate, tollimaksuga maksustatavate kaupade jaoks ja on toiminud kogu aeg. Soovitamegi seda eeskätt tollimaksuga maksustatavate kaupade puhul, kus deklareerimisprotsess on keerukam,” lausus postifirma rahvusvahelise segmendi juht.. Tollimaksuga mittemaksustavate saadetiste puhul soovitab ettevõte saadetise ise deklareerida. Seda saab teha maksu- ja tolliameti kodulehel.

TASUB TEADA | Mida soovitab Omniva inimestele?
Teie ise ei pea oma paki kohta infot otsima. Kui pakk on jõudnud Eestisse, saate teavituse, et teile on tulnud deklareerimist vajav pakk. Teavituses on kirjas kõik järgmised sammud (koos linkidega) ja võimalused (deklareerida ise, volitada Omnivat või pakist loobuda).


Võtke rahulikult aega, vaadake info läbi ja tehke teema endale selgeks. See pole tegelikult üldse nii keeruline kui kõikide eri variantide kirjeldusi lugedes võib tunduda – konkreetses teavituses on kõik konkreetse pakiga seonduvad tegevused ja info koos.

„Minu.Omniva.ee keskkonnas on võimalik end juba praegu kasutajaks registreerida. Nii saab hiljem oma saadetised hõlpsasti deklareeritud. Täna on võimalik keskkonnas teha kõiki muid pakitoiminguid ning määrata oma eelistatud paki kättesaamise kanalid,” lisas Mägi. Tema sõnul on erinevad platvormid ja e-poed on arendamas ka lahendust, kuidas kõik maksud saab maksta kohe ostu sooritamisel (nn IOSS).

„See, kas ja millal e-pood või platvorm selle kasutusele võtab, sõltub neist endist – tõenäoliselt ei lisandu see kõigil kohe 1. juulist, vaid aja jooksul. See lihtsustab tellijate elu kindlasti, sest kauba Eestisse saabumisel ei pea enam ise käibemaksu maksma,” lausus Omniva rahvusvahelise segmendi juht.

Ühest sellisest platvormist, mis hakkab nii käibemaksu tasumist kui ka EL-i saadetavate kaupade tollimist lihtsustama, on mitmed tuntud tippjuhid endasse koondanud idufirma Eurora. Neist saab lugeda lähemalt tänasest Ärilehe loost.