TS Laevade juhatuse esimehe Indrek Randveeri sõnul otsustati kriisiolukorras parimaks lahenduseks Hiiumaa liini ühe põhilaeva ning asenduslaeva Regula vahetus. „Alates laupäeva hommikusest esimesest reisist teeb parvlaev Regula Rohuküla-Heltermaa liinil Tiiu asemel graafikujärgseid reise ning Hiiumaa liinilt Virtsu-Kuivastu liinile toodud parvlaev Tiiu teostab graafikujärgseid reise seal,“ rääkis ta.

Randveer rõhutas, et vaadates eeloleva nädalavahetuse etteostetud pileteid osutus antud vahetus hädavajalikuks. „Suvine statistika näitab seda, et ka kõikide laevade liinil oleku ajal on Saaremaa liinil sõidukite mahajäämus Hiiumaa liinist 11 korda suurem. Kui jätaksime Regula nädalavahetuseks sõitma Saaremaa liinile kasvaksid sõidukitega reisijatel ooteajad väga pikaks,“ sõnas TS Laevade juht.

Ta tõdes, et nad mõistavad ühtlasi ka hiidlaste muret Hiiumaa ja mandri vahelise liikumise osas ning teevad kõik, et ka sellel liinil reisijad vaatamata laevade vahetusele ära teenindada. „Hetkel pole Rohuküla-Heltermaa liini nädalavahetuse reisid veel täis müüdud. Eesmärk on teenindada kõik juba planeeritud reisid ära võimalikult väikese ooteajaga,“ selgitas Randveer.

Saartele liikumiseks soovitatakse kasutada lennukit või bussi

22. ja 23. juulil teenindavad Virtsu-Kuivastu liinil reisijaid parvlaevad Piret ja Regula sõites vabagraafiku alusel. Reisijaid teenindatakse sadamas elavas järjekorras, sadamaalale ja laevale pääs toimub saabumise järjekorras. Etteostetud e-piletid kehtivad, kuid üldjärjekorras. See tähendab, et nendel päevadel ei anna Virtsu-Kuivastu liinil e-pilet eelist sadamasse sõitmisel ega laevale pääsemisel.

Ühtlasi tellis ranspordiamet tellis Saaremaa ja Hiiumaa teenindamiseks nädalavahetuseks vedajatelt lisalende. Need väljuvad reedel Tallinnast Kuressaarde kell 14.25 ja Kuressaarest Tallinna kell 15.35. Laupäeval väljub lisalend Tallinnast Kuressaarde kell 17.50 ja tagasi kell 19.00 ning pühapäeval Tallinnast kell 16.10 ja Kuressaarest kell 17.20. Hiiumaale väljub lisalend Tallinnast reedel kell 9.30 ja tagasi kell 10.50.

Transpordiamet soovitab inimestel saartele liikumiseks kasutada võimalusel ühistransporti või lennukit. Bussides praegu veel vabu kohti on, kuid vajadusel on bussifirmad valmis panema saari teenindavatele liinidele lisabusse. Bussid pääsevad laevadele eelisjärjekorras.

Ka Saaremaa ooperipäevade korraldajad panevad publikule südamele, et nad hakkaks mandrilt oluliselt varem tulema. „Meil on väga kahju, et kujunenud olukorda ei ole õnnestunud nii kiiresti lahendada kui me kõik sooviksime ning seetõttu on meil suur palve kõigile ooperisõpradele – palun tulge reedel Virtsu sadamasse oluliselt varem kui esialgu kavandasite. Loodame väga, et jõuate kell 20 algavatele etendusele,“ sõnas ooperipäevi korraldava Eesti Kontserdi juht Kertu Orro.

Praamifirma kedagi maha ei jäta

TS Laevad lubab nii Virtsu-Kuivastu kui ka Rohuküla-Heltermaa liinil kriisiolukorras sõita nii kaua kui kõik sadamasse saabunud on üle veetud. Samuti soovitatakse võimalusel reisida jalgsi, kuna jalgsi reisijad ei pea sadamas ootama.

Parvlaev Regula teostab ühe põhilaeva asemel reise Hiiumaa liinil 24. juulist 26. juulini. Edasise osas teeb TS Laevad otsused lähiajal rohkemate detailide selgumisel koostöös Transpordiameti ja Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumiga.

21. juulil toimus Kuivastu sadamas parvlaevaga Tõll õnnetus vanemtüürimehe vahetuse ajal. Õnnetuse põhjuste väljaselgitamisega tegeletakse. TS Laevad annab täpsema info nii pea, kui see on võimalik. Õnnetuses inimesi kannatada ei saanud, üks sõiduk sai kergeid kahjustusi.