Riik otsustas, et kuna parvlaev Tõll ei saa sadamakaid rammides saadud vigastuste tõttu liini teenindada, tuuakse Saaremaa-liinile üks Hiiumaa ja mandri vahet sõitev praam. Hiidlastele jääb väiksem ja pool sajandit vana Regula, mis on Hiiumaa turismiliidu juhi Ly Johaneseni sõnul tegelikult Hiiumaa liini varupraam.

Riigipoolne lüke mõjutab kõiki. Nii Hiiumaale kui ka Saaremaale sõitjaid. "Kõige tähtsam oleks ikkagi kommunikeerida inimestele, et kuidas nad siiski Hiiumaale tulla ja pärast tagasi minna saavad. Õnnetusi ära hoida ei saa, kuid selle asemel, et üks asi ära klaarida, löödi uppi ka meie elu," kirjeldas Johansen.

Naise sõnul ei soovi inimesed saart külastada, kui nad ei tea, mis neid ees ootab ja kas nad ka pühapäeva õhtul tagasi koju saavad. "Pühapäevased väljumised on Heltermaa sadamas alati välja broneeritud, keegi ei soovi oma puhkusepäevi veeta sadamas järjekorras oodates," lisas ta.

Lisaks tunnevad kohalikud ettevõtjad mure selle üle, et inimesed, kes on planeerinud saarele minna, on hakanud enda broneeringuid tühistama. "Antud otsus puudutab kõiki. Turismihooaeg on liialt lühike," kirjeldas Johanson.

Naise sõnul näitab olukord selgesti, et laevaühenduse korraldajatel puudub plaan B. "Regula on tegelikult Hiiumaa tagavara laev, kui nüüd Hiiumaal midagi juhtub, mis siis saab?" küsib ta.

Johansoni arvates on kõige tähtsam, et laevakompanii kommunikeeriks saarte vahel liikuvatele inimestele selgelt ja täpselt, mis neid ees ootab ning mis saab tehtud pileti broneeringutest.

Loe siit, millega pea lähipäevil Hiiumaale ja Saaremaale reisides arvestama.