Asjatundja Vambola Lembit on kirja pannud mõningad soovitused, mis lubavad sul muretult metsa minna. Ja mis veelgi olulisem - sealt ka samamoodi naasta.

Planeeri aegsasti
Planeeri teekond. Mitte lihtsalt kaardil sirgjoones punktist A punkti B, vaid reaalseid olusid silmas pidades ning võimalusi arvestades. Nii on lihtsam ettevõtmiseks kuluvat aega ja päevateekonna pikkust planeerida ning oma varustust kokku panna. Teisisõnu otsustada, mida kaasa võtta, mida maha jätta.

Lisaks anna kellelegi teada, kuhu lähed ning millal umbes tagasi kavatsed jõuda. Sa ju ei taha olla üks nendest, kelle tagaotsimiskuulutus mööda sotsiaalmeediat ning päevalehtede esikülgi igavesest ajast igavesti ringlema jääb.

Tee pilti
Mitte endast või suvalistest asjadest (kuigi seda võid ka teha, sest endast pildid on endiselt moes ning üks pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna), vaid lihtsasti ära tuntavatest looduslikest objektidest või maamärkidest. Nii leiad eksimise korral väiksema vaevaga tagasitee ja kui seda pole vaja, siis on pärast kodus lihtsalt tore vaadata, kus sa käisid ja mis sa tegid.

Valmistu hoolikalt
Tunne oma varustust. Kas sul ikka on vaja nuga, kääre ja saagi või piisab ühest multitoolist? Kas su kott ikka peab piisavalt vett või muutub see iga väiksemagi vihmasabina järel sama raskeks kui üks keskmine sangpomm? Kas suvine magamiskott on piisavalt soe või tuleb ikkagi talvine kaasa võtta? Esita endale veel mitmeid küsimusi, mis kontrollivad su varustust. Esilekerkivate küsimuste hulk võib alguses mõjuda küll hirmutavalt, kuid nendele vastuste leidmisest võib sõltuda sinu heaolu.

Võta kaasa varupatareid. Igaks juhuks, sest pealambi kustuvas valguses on maru tüütu askeldada. Ja ka laetud akupank ei tee paha, mis tuleb kasuks järgmise nõuande juures. Rääkides pealambist ja patareidest, siis mõistlik on üks pealambi patareidest päevaseks ajaks teistpidi sisse panna, nõnda, et pealamp kotis kogemata sisse ei lülituks.

Hoia telefon laetuna. Iseenesest mõistetavatel põhjustel, st mitte sotsiaalmeedias surfamiseks või uudiste lugemiseks ega ka muusika kuulamiseks. Seda hoopiski juhuks, kui peate abi kutsuma. Või nagu juba öeldud, olulistest maamärkidest fotode tegemiseks või teekonna jälgimiseks.

Matka targalt

Tee pause. Puhka. Imetle ümbrust ning iseennast, et sa juba nii kaugele oled jõudnud. Ja jõuad veel, sest sa teed pause. Puhkad. Mõistliku aja tagant ning vastavalt sellele, kuidas su enda füüsiline vorm dikteerib. Kui võimalik, siis katsu kinni pidada teekonna planeerimise faasis paika pandud ajalisest raamist.

Leia sobiv ööbimiskoht. Juba teekonda planeerides tasub sellega arvesta. Hästi sobivad pikemateks peatusteks RMK lõkkekohad ja metsaonnid, sest seal on lubatud tuld teha (enamasti on isegi puud valmis pandud) ning tõenäoliselt leidub ka mõni katusealune, kus silm looja lasta. Nii võid kaaluda teatud varustuse koju jätmist. Samas igaks juhuks võib näiteks telgi ikkagi kaasa võtta kui olete oma liikumiskiirust ja teekonna pikkust valesti arvestanud või mis on suvisel ajal üsna tõenäoline – RMK lõkkekoht on juba hõivatud.