Startup Estonia ja Eesti iduettevõtjate poolt hallatava andmebaasi andmetel kaasasid Eesti iduettevõtted alates 2006. aastast kokku 2,6 miljardit eurot investeeringuid. Möödunud aasta kujunes Eesti idusektori jaoks rekordiliseks – iduettevõtjad said ka vaatamata globaalsele koroonakriisile investoritelt 440,9 miljonit eurot.

Startup Estonia juht Eve Peeterson tõi välja, et Eesti idusektor on olnud talentide kasvulava ning Eestis on kasvamas põlvkond, kes usub, et suudab lahendada maailma jaoks olulisi probleeme ja teha seda väga kasumlikult. “Iga edukas iduettevõte loob uusi, see võimendub ajas ning tekib positiivne mõjuring. Näiteks Skype'st välja kasvanud inimesed on pannud aluse kahele teisele Eesti ükssarvikule - Wise'le ja Boltile ning nendest on omakorda välja kasvanud uus põlvkond ettevõtjaid ja investoreid, kes on olnud üle 50 uue eduka ettevõtte sünni juures. Meie järgmine edulugu Pipedrive on kasvatanud uusi talente ning selle endised töötajad loovad täna uusi edukaid ettevõtteid või investeerivad olemasolevatesse,” sõnas Peeterson.

Peetersoni sõnul on iduettevõtjate poolt kaasatud investeeringutest saanud kasu nii idusektor kui ka kogu riik ja kõik Eesti inimesed. “Investeeringud tähendavad uusi töökohti, majanduslikku lisandväärtust ja makse riigile, aga ka maailmamuutvad ideid ning uusi tehnoloogiaid, mis muudavad tarbijate käitumist ja otsivad lahendusi globaalselsetele probleemidele,” lisas Startup Estonia juht.

Selle aasta esimese poolaastaga on Eesti iduettevõtted kaasanud kokku 223,4 miljonit eurot investeeringuid. Aasta esimese kuue kuuga sõlmiti 45 tehingut keskmise väärtusega viis miljonit eurot ning miljonist eurost suuremaid investeeringuid oli kokku 18. Teisel poolaastal kaasas Bolt investoritelt 600 miljonit eurot ning kokku on idusektori ettevõtted tänavu kaasanud ligi 900 miljonit eurot. Ennustatakse, et Eesti iduettevõtjate poolt kaasatud investeeringute kogumaht ületab miljardi euro piiri veel enne aasta lõppu.

Iduettevõtete arv on Eestis viimase nelja aastaga enam kui kahekordistunud. Kui 2017. aastal tegutses Eestis Startup Estonia andmetel 500 iduettevõtet, siis täna tegutseb Eestis Startup Estonia andmebaasi andmetel 1222 iduettevõtet. Eesti iduettevõtete koondkäive ulatus möödunud aastal rekordilise 782 miljoni euroni, mis on 2,8 korda enam, kui vaid neli aastat tagasi – siis oli kogu sektori käive 275 miljonit eurot. Tegemist on käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide alusel maksu- ja tolliameti avaldatud käivete andmetega.