Hõrgutised Kirde-Eestis

2017. aastal avati Liimala rannas Purtse jahisadama lähedal restoran Tulivee, mille terrassilt ja suurtest akendest avaneb imeline vaade merele. Tulivee toidud on valmistatud kohalikust ja hooajalisest toorainest, nendes saavad kokku kohalik kalastamise traditsioon ja slaavipärasus.

Tulivee hoone katus on arhitektuuriliselt väga omapärane — nimelt on see ehitatud merelaineliseks. On teada, et kunagi toimus Liimala rannast Soome salakaubavedu — nüüd on seal teemakohane muuseum, kus saab üksikasjalikult aimu, mismoodi see vedu ikkagi toimus.

Restoranist Mereresto avaneb vaade Toila rannale. Seal saab nautida Vahemere toite, mis on valmistatud sealt lähedalt püütud kalast ja kohalikust toorainest. Narva-Jõesuu poole minnes leiab aga restorani Romantic Garden, kust avaneb vaade ümbruskonnale ja päikeseloojangule. Menüüs on nii kohalikke roogasid kui ka Skandinaavia ja Ida-Euroopa veidi eksootilisemaid toite. Sealkandis on ka restoran Meretare. Nagu nimigi ütleb, on garanteeritud imeline vaade Soome lahele, lisaks hea Euroopa köök.

Gastronoomia põhjarannikul

Harjumaal ja Tallinnas on samuti mitmeid mereandidele ja -vaatele keskendunud söögikohti. Neeme sadama lähedal on kalarestoran Ruhe, mis pakub eranditult värskest kalast ja mereandidest valmistatud roogasid idüllilises ja erakordse vaatega kohas. Menüü on seal inspireeritud vanade kalurikülade traditsioonidest.

Restoranis Noa avaneb suurepärane vaade Tallinna siluetile. Nende suurepärased toidud on tuntud üle riigi, kuid heale maitsele lisaks teevad nad tublisti tööd selle nimel, et toit näeks ka suurepärane välja. Samuti leiab sealt Tallinna ainukese mereandidega akvaariumi. Ka nende kokteilibaar kuulub vaieldamatult Eesti paremike hulka.

Restorani 180 ° asutas Michelini tärni peakokk Matthias Diether oma peene köögi põhimõtete järgi ja seda peetakse praegu Eesti parimaks restoraniks. See asub ajaloolises Noblessneri sadamas ning pakub suurepärast vaadet merele, avatud kööki ja elegantset õhkkonda. Siit saab tellida 4- või 6-käigulisi menüüsid.. Restoran ei ole kiirsööjatele, seal tuleb võtta aega nautimiseks.

Valkla Rand on mugavalt ja avaralt sisustatud Skandinaavia stiilis rannarestoran ning sellel on suveterrass, kust avaneb imeline vaade merele. Menüü sisaldab roogasid, mis on valmistatud värskest ja kohalikust toorainest, samuti koduseid küpsetisi.

Tallinnas ja selle ümbruses on muidugi veel mitmeid häid ilusa vaatega kohti. Tooks esile veel restorani Sardiinid, Tuljak, Lore Bistroo Noblessneris, Wicca Laulasmaal, kohvik Pakri Parun jne.

Restoranihitid Haapsalus

Haapsalus on viimastel aastatel toimunud söögikohtade kiire kasv. Ainuüksi sel põhjusel tuleb linna külastamiseks võtta lausa paar päeva!

Dirhami Kalakohvik on mõeldud mereandide austajatele, sest menüü keskendub kohalikule kalale. Pole viga, et kohvik on peateest natuke kõrvale jäänud, sõit sinna on seda väärt, sest see asub otse rannas, vaatega Osmussaarele ja kaunile päikeseloojangule.

Restoran Grand Holm Marina asub samanimelises sadamas ja on Haapsalu üks parimaid restorane. Menüü sisaldab alati maitsvat kala piirkondlikest saakidest. Restorani barista Paap Pihelgas on üks parimaid Eestis. Ta valmistab omatehtud toorainetest kokteile ja serveerib parimat kohvi! Avatud ainult septembrini.

Haapsalu Kuursaalis asub suverestoran (avatud 1. septembrini), mis on Eestis tõeliselt ainulaadne. Restoran on säilinud algsel kujul 19. sajandist. Menüüs leidub igaühele midagi, alates maitsvatest küpsetistest kuni mereandideni ja lõpetades kohalike roogadega.

Kohvik Wiigi pakub laias valikus roogasid, alates eelroogadest kuni magustoitudeni. Kohviku hubane terrass kutsub teid pikutama ja lõõgastuma ning sealt avaneb vaade merele.

Merevaatega restoranid saartel

Saaremaa

Väike, hubane ja suurepärane restoran Hafen asub Kuressaare linnasadamas. Imeline vaade merele mõjub rahustavalt ja täiendab suurepäraselt maitsvaid roogasid.

Saaremaal on ka restoran Särg, mis pakub Põhjamaade kööki. Selle asukoht Nasva jõe ääres võimaldab külastajatel nautida kaluriküla atmosfääri.

Muhu

Pädaste mõisahoones asuv restoran Alexander pakub oma külalistele põhjamaiseid roogasid. Köök on inspireeritud Muhu ja seda ümbritsevate saarte toiduvalmistamise traditsioonidest. Alexander on kaksteist aastat järjest võitnud White Guide Nordic tiitli “Global Masters Level” ja valiti Eesti parimaks restoraniks aastatel 2010-2013 ja 2015.

Suverestoran Pädaste Jahtklubi pakub maitsvat lõunasööki meeldivas õhkkonnas. Siin avaneb kaunis vaade mõisahoonele ja merele. Avatud kuni 15. septembrini.

Hiiumaa

Restoran Ungru asub põhjarannikul. Seal on rahulik rannikuäärne atmosfäär, mida täiendab suurepärane köök. Traditsioonilisi saareroogasid esitatakse siin kaasaegses versioonis — ja muidugi on need valmistatud saare värskest toorainest.

Hiiumaalt tooks välja veel Roograhu sadama restorani, Kõrgessaare sadamakohviku, suvekohviku Kadakas ja Sõru kõrtsi.

Pärnus mereäärest puudu ei tule

Suvepeallinnas Pärnus on ilmselt Eesti üks parimaid randasid. Ja just seetõttu on seal ka mitmeid ilusaid mereäärseid söögikohti, mis suurveekogu lähedust väga hästi ära kasutavad.

Restorani Raimond köök on inspireeritud Põhjala selgetest maitsetest, see asub Pärnu ajaloolises suplushoones rannas ja pakub oma külalistele söögi kõrvale killukest kohalikku ajalugu.

Lisaks rannale võib meeletut naudingut pakkuda mereäärne männimets oma puhta aluspinna ja imehea lõhnaga. Just sellises kohas asub restoran Eagle, kus on hingematvalt ilus vaade merele ja golfiväljakule ja mekkida saab Euroopa köögi päikeselisi maitseid.

Ka voolava jõe vaatamine on meditatiivne tegevust. Seetõttu soovitame ka Pärnu Jahtklubi restorani, kus saab söögi kõrvale kuulata head muusikat ja kogeda ehtsat Pärnu atmosfääri.

Pärnust allapoole sõites jääb aga mere äärde hotell Lepanina, mille restoran Julie on samuti oma vaate eest kiidusõnu saanud.

Söögielamused Eesti järvede ääres

Kohvik RUUP asub Võrtsjärve lähedal Oiu sadama ääres. Avatud 1. maist kuni 31. Augustini. Menüü muutub vastavalt aastaajale, kuid on siiski keskendunud kohalikule Võrtsjärve kalale ja selle piirkonna toodetele.

Peipsi ääres asuv kohvik Anna pakub oma külalistele vaiksemat ja hubasemat õhkkonda kui enamik restorane. Kallaste linna maalilises kohas saate proovida maitsvaid kohalikke kala- ja muid toite. Kui te ei saa kauaks jääda, peaksite siin vähemalt peatuma, et juua tass kohvi maitsva koduse koogiga!

Kolkja kala- ja sibularestoran pakub järve kala mitmel viisil, kusjuures neid retsepte on vanausulised andnud edasi põlvest põlve.

Olemegi Eestile ringi peale saanud. Nüüd on sinu kord see teekond ette võtta. Mõnusat reisi ja head isu!

Allikas: Puhka Eestis