Lätis kehtestati esmaspäeval kogu koroonapandeemia ajal kolmandat korda eriolukord. Ka Eestis on haigestumus üks Euroopa kõrgemaid – keskmiselt 860 juhtu 100 000 elaniku kohta. Soome tervise ja heaolu riikliku instituudi andmetel võib Eestisse vaktsineeritud inimene julge meelega reisida, kuid siiski tuleks olla enda kaitsmisel hoolikas ja ettevaatlik.

Professor Hannu Kiviranta sõnul tähendab see, et tasub hoolitseda oma kätehügieeni eest ning tasub vältida kitsaid rahvast täis ruume. Vaktsineerimata inimestel tuleks kitsastes oludes kanda ka maski ja olla veelgi hoolsam.

Sel nädalal on uute igapäevaste nakatumiste arv Eestis tõusnud juba tublisti üle 1200. Ka Eestis mõjutab haigus eriti vaktsineerimata inimesi, kes moodustavad ametivõimude andmetel 68% nakatunutest.

Hannu Kiviranta sõnul võib probleeme tekkida siis, kui turistidel läheb Balti riikides vaja meditsiinilist abi muudel tervislikel põhjustel. “Kuna neis riikides on olnud mitu koroonalainet, siis on ka tervishoid olnud koormatud ega pruugi tavapärasel moel toimida,” rääkis ta.

Laevafirmade andmetel on Balti riikide olukord pannud kliendid küsima, kuid reiside ärajätmist hetkel ei paista.

Tallinki Soome kommunikatsioonijuht Marika Nöjd ütles, et pärimusi tuleb rohkem reisitingimuste kohta, näiteks reisiks vajalikud dokumendid ning küsimused vaktsineerimata inimestelt.

Viking Line’i kommunikatsioonijuhi Johanna Boijer-Svahnstromi sõnul pole neil Eestisse reise suurel määral tühistatud, kuid märgib, et Eestisse reisimine on neil teistest suundadest aeglasemalt taastunud ega ei ole saavutanud varasemat, pandeemia eelset taset.

Eckerö Line turundus- ja kommunikatsioonidirektor Ida Toikka-Everi tõdes samuti, et reisi ohutus tekitab küsimusi, kuid tühistamislainet pole seni veel olnud. Firma on paindlik broneeringute ülekandmisel juhul, kui reisile minek peaks kahtluse alla sattuma.