Enam kui 300 miljardi dollari suuruse võlakohustusega Evergrande seisis eelmisel nädalal silmitsi maksejõuetusega, kuid pääses viimasel hetkel tehes kupongvõlakirja väljamakse, võites sellega aega tegelemaks võlakriisiga, mille järgmine suur maksetähtaeg on sellel reedel.

Hiina riigimeedia vahendas reedel ettevõtte esimehe Hui Ka Yan’i teate, mille kohaselt saab järgmise kümne aasta jooksul ettevõtte põhitegevuseks kinnisvara asemel uute elektrisõidukite tootmine ja turustamine.

Evergrande Group’i aktsia tõusis selle peale 6%, samal ajal kui Hiina Evegrande New Energy Vehicle Group Ltd aktsia tegi suisa 17% lennu, kuid langes siis pisut. Võrdlusindeks Heng Seng (.HSI) tõusis sama ajaga 0,1%. Esmaspäeva kella 14:30 seisuga on ühe Evergrande Group’i aktsia hind 2.67 Hongkongi dollarit (0.29 eurot).

Raymond Cheng, finantsettevõtte CGS-CIMB Securities Hiina uuringute juht ütles, et äritegevuse muutus on mõttekas, kui võtta arvesse Pekingi kasvavat toetust elektriautodele ja üha tormilisemat ningettearvamatut kinnisvarasektorit.

“See on parim lahendus, kui see keskendub ainult olemasolevatele arendustele ning säilitab oma algse tegevuskava,” ütles Cheng. Kuigi see samm aitaks Evergrandel oma võlakoormust vähendada, kahandades järk-järgult tohutut ehitusjärgus olevat kinnisvara hulka, ei ole selge, kuidas mõjutaks samm ettevõtte varade võõrandamise protsessi.

Evegrande 2019. aastal asutatud uute sõidukite tootmisele keskenduv üksus ei ole lansseerinud veel ühtegi mudelit, rääkimata ühegi sõiduki müügist. Läinud kuul teatas üksus, et müüb enda vara ning otsib endiselt uusi investoreid, ilma milleta võib üksusel olla raskusi palkade ja muude kulude katmisel.

Hui Ka Yan spekuleerib, et kinnisvara müük aeglustub 10-aastase perioodi jooksul umbes 200 miljardi jüaanini (31,31 miljardi dollarini) aastas, võrreldes eelmise aasta enam kui 700 miljardi jüaaniga, teatas Hiina väljaanne Securities Times reedel.