Saunade populaarsus kasvab kogu maailmas ning inimesed avastavad, et kontrollitud kuuma ja külma temperatuuriga kokkupuutest on tervisele palju kasu. Talve lähenedes on Leedu riiklik turismiarendusagentuur Lithuania Travel välja andnud video, milles kutsutakse reisijaid külmaks aastaajaks immuunsüsteemi tugevdama ning kuuma ja külma stressi vähendavaid ja meeleolu parandavaid omadusi ära kasutama.

Sel talvel on reisijad oodatud kogema erinevaid saunaskäike, sealhulgas Leedu sauna ürdirituaale, looduslikke vihtasid ja palju muud.

Kuna teadlased leiavad jätkuvalt termoteraapia positiivseid mõjusid, on maailm taasavastamas iidset saunaskäimise kunsti. Leedus on saunatamine sajanditepikkuste traditsioonidega kultuuri lahutamatu osa, mis pakub laia valikut erinevaid saunaelamusi.

Enamik leedukaid nõustub, et täiuslik saunaseiklus algab õigest atmosfäärist. Kuigi mõnel inimesel võib olla ettekujutus saunast kui järve ääres asuvast puuhütist, näitavad paljud Leedu paigad saunakogemust täiesti teistsugusena. Näiteks Angels’ Mill on aurusaun, mis pakub külastajatele võimalust supelda Varniai regionaalpargi rekonstrueeritud vesiveskis. Brazylija maaturismi kodutalu on veel üks tähelepanuväärne näide, kus saun asub kahe meetri kõrgusel puu otsas. See on ideaalne valik adrenaliini otsijatele, sest nad saavad värskendavaks supluseks kiikuda köiega otse puusaunast allolevasse järve.

Foto: Brazylija Rural Tourism

Viht ehk leedu keeles vantos on oluline osa saunaskäimise juures. Kogenud saunameistri poolt hoolikalt valitud oksakimbuga piitsutamine koorib nahka, parandab vereringet ja — sarnaselt süvakoemassaažiga — lõdvestab lihaseid. Lisaks tõstab vihtlemine kehatemperatuuri ja täidab õhu looduslike aromaatsete osakestega, muutes elamuse veelgi nauditavamaks.

Foto: Angelų Malūnas

Samogitia rahvuspargis asuvas kodutalus Saulės slėnis saavad turistid proovida vihtade valikut, mis muutuvad olenevalt aastaajast, ning nautida kuivatatud pune või piparmündi soolakoorimist. Pärast protseduure on saunalised oodatud oma keha kosutama kurgimahla või mahepiima jääkuubikutega ning nahka toitma Leedu toormeega.

Foto: Saulės Slėnis

Neile, kellele klassikalise sauna kuiv kuumus eriti ei meeldi, annab Etno Spa leilirohurituaal võimaluse nautida sauna hüvesid madalamal temperatuuril. Siin kooritakse saunalised ravimtaimedega küllastatud aurus, millele järgneb sügavalt lõõgastav peamassaaž, mida tehakse samal ajal, kui ülejäänud keha on futuristlikus saunakapslis. Pärast protseduuri on saunalistel võimalik teha kiire suplus jäävees, lõõgastuda tassi tüümianitee ja Leedu toormeega või teha uinak traditsiooniliste maitsetaimedega täidetud voodis.

Foto: Etno Spa

Üks omapärasemaid Leedu infrapunasaunasid on Saulė - esimene looduslikust merevaigust valmistatud saun maailmas. Selle ehitamisel kasutati kolme tonni looduslikku Balti merevaiku, mis meenutab Peterburi Katariina palee legendaarset merevaigutuba. Et kogeda kõiki selle pingeid vähendavaid omadusi, soovitavad kohalikud saunameistrid selles viibida vähemalt 30 minutit. Seejärel kutsutakse saunalisi osa saama eksklusiivsest merevaiguvee maitsmisrituaalist, mille eesmärk on tekitada heaolutunnet ja toetada keha harmoonilist funktsioneerimist.

Foto: Atostogų Parkas

Rohkem infot Leedu saunaelamuste kohta leiad SIIT.