"Olen mures, kui talvised küttearved hakkavad 150 euro asemel 500600 eurot olema, on see suur löök," kirjutab üks murelik lugeja Perekooli foorumis, kui kõrge gaasi hind jutuks tuleb.

"Varem eriti ei pööranud tähelepanu, aga nüüd viimane tõus tekitab küll muret. See tähendab siis eesootaval talvel neli (!!!) korda suuremaid arveid kui eelmisel aastal. See pole ju 10-protsendiline hinnatõus ja inflatsioon, millest räägitakse. Reaalselt tulebki maksta 150 euro asemel 550 eurot küttearvet kuus. Kas inimestel ikka on see raha olemas?" nendib teinegi sealne kirjutaja.

Kolmaski lugeja kurdab, et eelmise aasta novembris maksis ta 107,33 eurot, kuid sel aastal juba 298,75 eurot. "Hinnatõus aastaga umbes kolmekordne. Ulme. Sel juhul peaks jaanuar-veebruar siis 600 eurot hoopis tulema," lisab ta.

Eesti Gaas: rohkem loodetavasti gaasihinda korrigeerima ei pea

Need on vaid üksikud näited muret tekitavast olukorrast. Maailmaturul oleva pärast on gaasimüüjad sunnitud tõstma hindu pidevalt senisest kõrgemaks. Näiteks pea mõni päev tagasi saatis Eesti Gaas järjekordse teavituse, et tõstab taas gaasi hinda.

Eesti Gaasi kommunikatsiooni- ja turundusjuht Kersti Tumm tõdes, et tulenevalt kõrgest hinnatõusust on nad pidanud paindliku paketi klientide pakettide hinda tõstma kolm-neli korda: septembris, novembris, detsembris ja nüüd ka uue aasta jaanuarist. Tõus jääb nende hinnangul keskmiselt vastavalt umbes 51, 26, 30 ja 28 protsenti. "Praegu tundub, et rohkem eeloleval talvel gaasihinda korrigeerima ei pea, kuna turu hinnatõus on peatunud. Hind peaks prognooside järgi mõistlikumale tasemele langema kevadsuvel," sõnas Tumm.

Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov juhtis Ärilehele esmaspäeval tähelepanu, et riik on võtnud kompenseerida tarbijatele 50% elektri võrgutasust, gaasitasud on aga endised. Seepärast esitas Eesti Gaas koos Eesti gaasiliidu ja mitmete teistega valitsusele pöördumise. "Praegu tekib küsimus, et kui elektri puhul kompenseerime, aga gaasi puhul mitte, siis mille järgi me seda otsustame," esitas küsimuse Eesti gaasiliidu juht Heiko Heitur. Kuivõrd see summa poleks maailmamuutev, näitaks see tema hinnangul siiski solidaarsust elanike vastu. Lisaks oleks tema hinnangul hädasti pakkuda tuge ettevõtetele, see aitaks hoida ka poes olevad toiduhinnad stabiilsemana.

Ka Energate tegevjuht Priit Sonn tõdes, et nemadki pooldaksid gaasitarbijate võrgutasude kompenseerimist. "Gaasitarbijaid ei tohiks meie silmis kuidagi teistmoodi kohelda, kuna gaasiküte on kätte jõudnud külmal talve perioodil väga paljudele kodudele soojusallikaks ning samuti omab gaas olulist osa tööstuses," selgitas Sonn. Ta tõdeb, et aasta algusega võrreldes on neil gaasihind tõusnud enam kui kolm korda.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium: jälgime hindu ning vajadusel reageerime

MKMi avalike suhete nõunik Kadri Laube sõnas, et gaasihinda kompenseeritakse praegu koos elektri- ja küttehinnaga energiakulude hüvitise meetmest vähemkindlustatud peredele. "Jälgime energiahindu ning kui muutused on püsivad ja pikaajalised, tuleb vajadusel reageerida. Vastavad lahendused on valitsuse otsustada," lisas ta ning lisas, et praegu kehtivad juba otsustatud toetused ligi 125 miljoni euro mahus. Samuti otsustas valitsus pikendada ajutiselt langetatud kütuste ja elektri aktsiisimäärasid.

Hea lugeja, kuidas tajud gaasi hinnatõusu oma arvetes? Milliseid piiranguid seab suurenenud elektri- või gaasihind sulle? Jaga oma lugu: vihje@delfi.ee.