HUS-is on täiskasvanud meespatsiendil tuvastatud gruppi orthopox kuuluva viirusega nakatumine. Ahvirõuged kuuluvad orthopox-viiruste hulka. Lõplik kinnitus ahvirõugetega nakatumise kohta saadakse nädala lõpus, vahendab Helsingin Sanomat.

Nakkus on saadud välisreisil Euroopasse.

Kodusel ravil oleval patsiendil on lööve ja kõrge palavik, aga muidu tunneb ta end hästi. Nakatunuga lähedases kontaktis olnud on kindlaks tehtud ja neid on nakkuse leviku takistamiseks instrueeritud.

Ahvirõugeid põhjustavat viirust esineb peamiselt Lääne- ja Kesk-Aafrikas ning tavaliselt on nakatunud kokku puutunud metsloomadega. Nakatumine inimeselt inimesele on olnud haruldane.

Euroopas ja Põhja-Ameerikas on mõne viimase nädala jooksul tuvastatud kümneid ahvirõugete juhtumeid. Nakatunud on isikud, kes ei ole reisinud piirkondades, kus ahvirõugeid tavaliselt esineb.

Suures osas kahtlustatakse nakatumine olevat seotud meeste vahelise seksiga.

Ahvirõugetega nakatunutel võib tekkida tuulerõugeid meenutav lööve eriti näole, aga seda võib olla ka mujal kehal ja suguelundite piirkonnas, teatas HUS. Mõni päev enne lööbe tekkimist võib olla palavik ja üldine haiglane tunne.

Ahvirõugeid ravitakse sümptomipõhiselt ja tavaliselt paranetakse mõne nädalaga ise. Raske põdemine on siiski võimalik, eriti nende puhul, kelle immuunsus on mõne teise haiguse või ravi tõttu nõrgenenud.