2022. aasta augustis laekus Eesti kergejõustikuliidule (EKJL) neljalt osapoolelt neli kirjalikku avaldust, milles juhiti tähelepanu Mehis Viru ebaeetilisele ja tema treenitava alaealise sportlase väärkohtlemisele viitavale käitumisele, mis on treenerile sobimatu.

Kuna avaldused sisaldasid viiteid treenerile sobimatu, ebaeetilise ning häid käitumisnorme ja tavasid eiravale käitumisele ning treenerite eetikakoodeksi võimalike rikkumiste kohta, algatas EKJL 29.8.2022 treener Mehis Viru kohta distsiplinaarmenetluse.

Treeneriameti kõrval on Viru kuulutatud varem aasta isaks. 2006. aasta isadepäeval kuulutas toonane Eesti naisliidu president Siiri Oviir aasta isaks Tartu ülikooli õppejõu kergejõustikutreener Mehis Viru, kelle peres kasvab kolm last. Oviir ütles tiitlit välja kuulutades, et kahe tütre ja ühe poja isa Viru on armastav isa, tubli abikaasa ja tuhandete õpilaste treener, kes on aidanud kuulsust koguda paljudel Eesti noortel. Kingiks sai ta nahka köidetud „Kalevipoja“, mille andis üle Evelin Ilves.

Viru ütles oma tänukõnes, et aasta isa tiitel on suur tunnustus ja sügav kummardus nii talle kui ka tuhandeile Eesti õpetajatele lasteaedades, koolides ja kõrgkoolides, kes aitavad meie noortel maailmas kuulsust koguda. Ta mainis veel, et isa ja ema kõrval on õpetajal suur vastutus, et noorest kasvaks tugev isiksus, kellel on kõrged eetilised põhimõtted.

Nüüd jõudis viis kuud kestnud uurimise tulemusel distsiplinaarkomisjon järeldusele, et kergejõustikutreener Mehis Viru on rikkunud treenerite eetikakoodeksi nõudeid ja on koodeksi p VIII kohaselt rikkunud ka treeneri kutsenõudeid. Rikkumised toimusid pikema aja jooksul ja mitme sportlase suhtes (sh alaealine). Nimetatud rikkumised olid sellise iseloomuga, et komisjoni hinnangul ei sobi Mehis Viru töötama treenerina ega muu spordipersonalina.

Aasta emade ja isadega on varemgi probleeme olnud

Viru pole aga ainuke, kelle puhul on pärast aasta vanema tiitlit selgunud, et kõik pole nii nagu esmapilgul on tundunud. 2020. aasta augusti lõpus mõistis Pärnu maakohus endise aasta ema ja kasuperede liidu juhi Malle Kobini neljaks ja pooleks aastaks vangi. Pärnu maakohus mõistis 2020. aasta 24. augusti otsusega Kobini süüdi omastamises, alaealistelt seadusliku aluseta vabaduse võtmises ja nende kehalises väärkohtlemises ning karistas teda nelja aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega.

Süüdistuse järgi vägivallatses Kobin enda viie kasulapse kallal: lõi neid käe ja jalaga, pani mitmeks päevaks luku taha ja sundis ühe koha peal seisma mitu korda mitme aasta jooksul. Pärnu maakohtu lahendi kohaselt pani Kobin aastatel 2016–2019 toime 12 kuritegu viie 9–17-aastase kasulapse vastu.

Enne vangi minekut taotles Kobin mitu korda vangistuse edasi lükkamist, võites nii endale lisaaega vabaduses. Esimese, maakohtu otsuse järgi pidi Kobin vangi minema lausa neljaks ja pooleks aastaks, aga Kobin kaebas otsuse edasi ja ringkonnakohtus leiti, et Kobinale piisab ka kuuest kuust vangistusest. Pärast Kobina kohtuotsuse jõustumist võttis naisliit temalt aasta ema tiitli ära.

8. juulil 2021. aastal pooleks aastaks vangi läinud Kobin sai eelmise aasta 7. jaanuaril vanglast vabaks.

Jaga
Kommentaarid