Külmakast autosse olgu pigem väiksem kui suurem

Kohvrid olgu ikka aina suuremad ja diivan selline, kuhu mahub pool sõpruskonda. Külmakasti valides on aga vastupidi, sest väiksem on isegi parem kui suurem. Suurt külmakasti on keerulisem „täis“ pakkida. See jätab rohkem liikuvat õhku ja kõik hakkab kiiremini soojenema-sulama. Seega vali pigem mudel, mis on nii väike kui võimalik.

Suurema mahutavusega külmakast autosse pole tarvilik isegi siis, kui aeg-ajalt on vaja rohkem asju ära mahutada. Osta pigem mitu väiksemat! Juba ostetud liiga suurt külmakasti ei pea muidugi ära viskama. Veendu lihtsalt, et see saab täiesti täis topitud, kasutades kasvõi sügavkülmas hoitud veepudeleid.

Kaks on parem kui üks

Eelmainitud soovitus osta autosse mitu külmakasti pädeb ka muul põhjusel. Iga kord kui kastikaas avatakse, läheb osa külma õhku „kaotsi“. Eesmärk on seega vähendada külmakasti avamist ehk lahenduseks ongi mitu külmakasti! Kaup24 ja Hansaposti veebipoodidest leiad väga erineva mahutavusega külmakaste, mille seast see parim valida.

Ja teiseks, selle asemel, et sööke-jooke suvaliselt jaotada, jaota need kasutustiheduse järgi. Ühte külmakasti läheks see kraam, mida kasutad tihedamini – mõtle snäkkidele ja jookidele. Teiste külmakasti aga asjad, mida läheb harvem vaja – kõik, mida kasutad päeva jooksul loetud korrad. Nii jääbki üks külmakast autosse suuremaid toidukordi ootama, samas kui teist võid iga kord peatust tehes välja tõsta.

Paki nutikalt!

Lisaks mitme külmakasti vahel söögikraami jaotamisele mõtle, kuidas jaguneb toit ühes külmakastis. Toidukraam, mida kasutada esimesena, võiks olla pealpool. Ja toit, mida kasutad hiljem, olgu ka pakitud sügavamale. Nii väldid olukorda, kus külmakasti kaas on pikalt lahti, kuni sa seda ühte vajalikku asja taga otsid.

Jahuta eelnevalt toitu …

Mida külmem toit on, seda paremini see omakorda külma hoiab. Kogu toidukraam muidugi sügavkülma ei sobi, ent mis võimalik, külmuta. Sedasi saad nii toidu kui ka külmakasti temperatuuri madalal hoida. Ka külmakast ise võiks olla enne kasutamist jahedama temperatuuriga. Muidugi, kast ise sügavkülma ei mahu, ent hoia seda vähemalt keldris või ükskõik millises teises jahedamas ruumis. Kui see pole variant, täida külmakast enne toidu pakkimist kas jää või äärmiselt külma veega!

… ja külmakasti ennast

Ning lõpuks ka see, millest tavaliselt alustatakse – külmakasti hunnik jääkuubikuid ja seejärel külmakast autosse. Ühelt poolt kiire, ent jää sulab ja muutub veeks. Ehk kõik, mis külmakasti pakitud, peab vees ligunemisega leppima. Seetõttu kaalu külmapatareidesse investeerimist – ei ole läbiligunemise ohtu, saad koduses sügavkülmas ära külmutada ja korduvalt taaskasutada.

Rahakotisõbralikuks asenduseks on plastpudelite veega täitmine, nende sügavkülmas hoidmine ja seejärel kasutamine. Boonus – kui jää on veeks sulanud, saad seda joogiveena kasutada. Et temperatuuri veelgi langetada, kasuta märja rätiku nippi. Nii nagu paneme palaval ilmal märja rätiku enda otsmikule või kuklale, sest see aitab meid jahutada, toimub sama siis, kui märja rätikuga on kaetud külmakast autos.

Jaga
Kommentaarid