Tallinna Sadama korruptsiooniasja arutamise uue alguse esimesel istungil taotlesid kaitsjad eesotsas Ain Kaljuranna advokaadi Andri Rohtlaga uue kohtukoosseisu eesistuja ja ühe rahvakohtuniku taandamist. Põhjuseks, et erinevalt teistest kohtunikest on nemad juba prokuratuuri materjalidega menetluse varasemas ringis tutvunud.

Rohtla taandust toetasid teisedki advokaadid, sest menetlus ei näi olukorra tõttu nende hinnangul erapooletu. Põhjuste kohta loe lähemalt siit.

Kohus jättis täna taanduse rahuldamata. Kohtunik Kristina Väliste põhjendas, et seadus võimaldab ja isegi kohustab sama kohtukoosseisu jätkama. Väliste sõnul tunnevad kohtunikud end sisemiselt subjektiivselt erapooletuna. „Menetlus on seega erapooletu ja näeb välja erapooletu,“ ütles kohtunik.

Kohtuasi läheb uuele arutamisele, sest menetlemiseks on vaja kolmeliikmelist kohtukoosseisu, milles kaks rahvakohtunikku. Eelmises kohtukoosseisus aga üks rahvakohtunik haigestus ja varurahvakohtunik sai juba varasemalt taandatud kuriteokahtluse tõusetumise tõttu.

Et menetlus sedakorda läbi ei kukuks, kinnitas kohtunik Kristina Väliste uude koosseisu lisaks kahele rahvakohtunikule ka kaks varurahvakohtunikku.