Tulistamine on Põhja-Korea esimene rahurikkumine pärast seda, kui riigil ei õnnestunud mai lõpus oma esimest spioonisatelliiti orbiidile viia.

Lõuna-Korea staabiülema sõnul tulid raketid Põhja-Korea pealinna piirkonnast ja läbisid umbes 780 kilomeetrit, enne kui maandusid Korea poolsaare ja Jaapani vahelistes vetes, vahendab AP News.

Ta nimetas laskmisi „tõsiseks provokatsiooniks“ ja ütles, et Lõuna-Korea sõjavägi säilitab tihedas koostöös USA-ga kindla valmisoleku.

Jaapani peaminister Fumio Kishida ütles, et raketid maandusid Jaapani eksklusiivses majandusvööndis. Ta nimetas laskmisi vägivaldseks teoks, mis ohustab rahvusvahelist rahu ja julgeolekut.

Lõuna-Korea, Jaapani ja USA peamised tuumasaadikud tegid kolmepoolse telefonikõne ja leppisid kokku, et jätkavad jõupingutusi Põhja-Koreat relvategevuse peatamiseks ja läbirääkimistele naasmiseks, teatas Souli välisministeerium.

Rakettide tulistamine toimus mõned tunnid pärast seda, kui Lõuna-Korea ja USA väed lõpetasid viienda suuremahuliste lahinguharjutuste vooru Korea piiri lähedal. Umbes pool tundi enne tulistamist lubas Põhja-Korea sõjavägi anda vastuse „provokatiivsetele ja vastutustundetutele“ õppustele.

„Meie vastus (Lõuna-Korea ja USA õppustele) on vältimatu,“ ütles Põhja-Korea kaitseministeerium avalduses. „Meie relvajõud astuvad täielikult vastu igasugusele demonstratiivsele liikumisele ja vaenlaste provokatsioonile.“