„Meil ​​on põhjalikult ette valmistatud programm. Tahtsime suurtes asjades kokku leppida, et saaksime Soomes kiiresti muutusi esile kutsuda,“ rääkis peaministriks saava Koonderakonna juht Petteri Orpo. See, et kulutasime palju aega, tasub end ära, lisas ta Yle teatel.

Erakondade juhtide teatel pühendusid nad ühe põhiküsimusena riigi rahanduse korda tegemisele, mis sisaldas ka arutelusid ja otsuseid kärbete teemal mitme miljardi euro ulatuses. Rohkem vaieldi ka sotsiaal- ja tervishoiuteenuste rahastamise ning arengukoostöö teemadel.

Valitsuses osaleva erakonna Põlissoomlased juht Riikka Pura ütles eile õhtul, et ministrikohtade jaotust käsitleti kõige viimasena. Ministrite ametinimetustes ja valitsuse liikmete arvus varasemaga võrreldes suuri muudatusi pole.

Valitsusprogramm avalikustatakse täna pärastlõunal, enne mida tõlgitakse see ka rootsi ja inglise keelde. Samuti on sel ajal plaanis korraldada ajakirjanikele infotund.

Soome uueks peaministriks saav 53-aastane Petteri Orpo on varem olnud rahandus-, sise- ning maa- ja metsamajanduse minister. Parlamenti valiti ta esimest korda 2007, misjärel on Orpo veel kaks korda Eduskunta pääsenud.

Koonderakond, Põlissoomlased, Rootsi rahvapartei ja kristlikud demokraadid alustasid valitsuse moodustamiseks läbirääkimisi seitse nädalat tagasi.

2. aprillil toimunud Soome parlamendi valimised võitis Koonderakond, mis sai 200-kohalises Eduskunnas 48 kohta (+10 võrreldes varasema koosseisuga). Põlissoomlased said 46 kohta (+7). Rootsi Rahvapartei ja Kristlike Demokraatide seis valimiste järel ei muutunud, esimesel on üheksa ning teisel viis kohta parlamendis.

Soome senine peaminister oli sotsiaaldemokraat Sanna Marin, tema erakond sai uues Eduskunnas 43 kohta ehk varasemast kolm rohkem. Marini valitsusse kuulusid veel Soome Keskerakond, Roheline liit, Vasakliit ja Rootsi Rahvapartei. Neist Keskerakond, rohelised ja vasakpoolsed kaotasid valimistel Eduskunna kohti.