Eelmisel nädalal külastas Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva Itaaliat ja Pranstusmaad. Visiitide vältel einetas riigipea koos Prantsuse president Emmanuel Macroni ning Itaalia president Sergio Mattarellaga.

Pariis ning Rooma on tuntud kahe Euroopa kulinaaria pealinnana, kuid peale Brasiiliasse naasmist tegi Lula teatavaks, et ta ei jäänud rahule talle pakutud toiduga. Ta kritiseeris portsjonite suurust ning roogade kvaliteeti.

„Ma lõunatasin Macroni ja president Matarellaga. Kaks paleesöömaaega, mis ei olnud kuigi head,“ ütles Lula videopöördumises enda Youtube-i kanalil. Lula selgitas, et talle ei meeldi einestamine ametlikel vastuvõttudel, sest toiduportsjonid on väiksed ning nende kogus on piiratud.

„Seal ei pakuta suurt kandikut, mille peale saab kuhjata nii palju toitu kui tahad. Vastuvõttudel saab ainult natukene süüa. Ma ei suuda sellega ära harjuda. See võib tuleneda minupoolsest ahnusest, aga ma eelistan toidu osas kvantiteeti,“ seletas Lula oma rahulolematust.

Brasiilia president ütles oma kuulajatele, et igatseb välismaal reisides traditsioonilisi Brasiilia retsepte nagu feijoada (sealiha pajaroog, Brasiilia rahvustoit). Ta kurtis, et väljaspool Brasiiliat on sellist toitu keeruline leida, seast seal on kõik väga peen ning mõnikord ei teata, millisest toidust isegi juttu on.

Peagi seisab Lulal eest visiit Brüsselisse, kus leiab aset tippkohtumine Euroopa Liidu ning Lõuna-Ameerika juhtide vahel. Lugejal jääb üle spekuleerida, mida arvab Lula molluskitest ja friikartulitest.