„Järgmise nelja aasta jooksul on plaanis lääne piirkonda investeerida ligikaudu 200 miljonit eurot. Aastatel 2024-2025 on sealne fookus Ämari sõjaväelinnakul, et luua kaitseväelastele paremad tingimused nii töö- ja õppevõimalusteks kui ka Eesti kaitsmiseks sõjaolukorras. Lisaks plaanime remontida lennuraja, rajada ladustusala, lennukite varjualused, toitlustuskompleksi, tehnikahalli ja palju muud,“ ütles RKIKi lääne portfellijuht Liisi Hallikma.

Ämari linnakusse ehitatakse juurde kolm kasarmut ning rajatakse tehnovõrgud, et tulevikus oleks olemas võimalus hooneid juurde planeerida. Kasarmutes on lisaks ajateenijate majutusruumidele töökohad tegevväelastele ning olme- ja laoruumid. Muuhulgas lisandub majutusvõimalus ka liitlastele. Kolme kasarmu kogupindala on ligikaudu 15 000 ruutmeetrit.

„Aitame uhkusega kaasa Eesti kaitsevõime tõstmisele. Tehes oma igapäevatööd hästi, loome ehitajatena seda, mis aitab riigi kaitsjatel keskenduda nende põhitööle. Oleme ka varem riigikaitselisi hooneid ja rajatisi edukalt ehitanud. Usume, et koostöö ja tulemus saab ka sel korral olema hea,“ sõnas aktsiaseltsi Merko Ehitus Eesti juhatuse esimees Ivo Volkov.

Samuti ehitatakse linnakusse juurde ka kaks hooldus-õppegaraaži, mille kogupindala on ligikaudu 3200 ruutmeetrit. Hooldus-õppegaraažid luuakse igapäevaseks kaitseväe tehnika hooldamiseks ning väljaõppeks.

„Meil on hea meel, et saame anda omapoolse panuse Eesti Vabariigi kaitsevõime parendamiseks. Omalt poolt oleme alustanud ettevalmistusi projekteerimis- ja ehitustööde käivitamiseks ja loodame meeldivale ja konstruktiivsele koostööle tellijaga lepingu täitmisel,“ rääkis osaühingu Ehitus5ECO juhatuse liige Margo Padar.

Hange oli jaotatud kaheks osaks, esimene osa oli Ämari kasarmute ehitamine ja tehnovõrkude laiendus ning teine osa Ämari hooldus-õppegaraažide ehitus. Hanke tulemusena hakkab kasarmuid ehitama ja tehnovõrke laiendama aktsiaselts Merko Ehitus Eesti ja hooldus-õppegaraaže ehitama osaühing Ehitus5ECO, võitjad valiti välja tihedas konkurentsis.

Kasarmute ja tehnovõrkude laienduse ehitus- ja projekteerimislepingu kogumaksumus on ligikaudu 28 miljonit eurot ja hooldus-õppegaraažide lepingu kogumaksumus on ligikaudu 5,1 miljonit eurot ilma käibemaksuta.

Tööde valmimise tähtaeg on 2024. aasta lõpus.