„Ootan, et lahendusi saadakse kiiresti tehtud, kindlasti tänase päeva jooksul otsime lahendusettepanekuid ja võimalik, et püüame teha otsuseid,“ ütles Orpo MTV Uutiste vahendusel.

Uusi meetmeid valmistatakse ette siseministeeriumi juhtimisel ja nende üle otsustatakse valitsuse istungil. Kui siseministeerium saab oma tööga valmis, võib valitsus otsustama koguneda juba täna.

„See on seadusandluse järgi võimalik, kui teatud kriteeriumid täituvad,“ ütles Orpo kogu idapiiri sulgemise kohta.

Ajaleht Helsingin Sanomat teata varem oma allikatele Soome valitsuses viidates, et valitsus on valmis tegema täna otsuse idapiiri sulgemise kohta täielikult vähemalt varjupaigataotlejatele.

Allikate sõnul on valitsuses tugev seisukoht, et Venemaa mõjutamisoperatsioonile tuleb vastata karmide meetmetega.

Otsus ei jää valitsuse poliitilise tahte taha, kui leiduvad juriidilised alused ja praktilistele üksikasjadele lahendused, teatasid allikad.

Valitsus on valmis kogunema kiiresti, võimalik, et juba täna.

Otsust viimistletakse praegu siseministeeriumi juhtimisel. Helsingin Sanomate andmetel ei ole otsuse detailid ja põhjendused veel valmis, mistõttu ei ole idapiiri sulgemine veel päris kindel.

Valitsus peab ette valmis olema ka Venemaa vastureaktsioonideks.

Kesksel kohal on õiguskantsleri seisukoht otsuse põhiseadusele vastavuse kohta.

Otsuses on mitmeid keerulisi üksikasju. Soomlastel peab olema alati võimalus kodumaale naasta, mistõttu tuleb see kuidagi korraldada. Mõelda tuleb ka topeltkodakondsete ja õppurite olukorrale.

Venemaal on paljude riikidega kokkulepe, et diplomaadid liiguvad Soome piiri kaudu. Ka see tuleb kuidagi korraldada.

Ka Venemaalt tulijatele tuleb leida tegelik võimalus Soomes varjupaika taotleda.

Kaubaliiklus kulgeb ka edaspidi. Venemaalt tuleb muu hulgas tuumakütust ja väetisi.

Helsingin Sanomate andmetel on variante laias laastus kaks.

Rangema variandi puhul suletakse idapiir vähemalt nii, et piiripunktides ei võeta enam varjupaigataotlejaid üldse vastu, vaid taotlus tuleb esitada kas kuskil sadamapiiripunktis või Helsingi-Vantaa lennujaamas.

Venemaalt ei saa sanktsioonide tõttu Soome lennata, mistõttu võib lennujaama variandi põhjendamine rahvusvaheliste lepingute tõttu keeruline olla.

Soome valitsuses on arutatud ka sellist tõlgendust, et Venemaalt tulijatel ei oleks enam rahvusvahelise õiguse järgset õigust varjupaiga taotlemisele, sest Venemaa kasutab varjupaigataotlejaid Soome kiusamiseks.

Pehmema variandi puhul võiks idapiiril varjupaika taotleda näiteks vaid ühes piiripunktis.