„Ei ole uudis, et oleme kiirkorras arendanud oma sõjalist võimekust ja mõistetavalt toob see kaasa vajaduse laiendada harjutusvõimalusi,“ ütles Pevkur. Tema sõnul on Kirde-Eestis olemasoleva Sirgala harjutusala ümber piisavalt riigimaid, et harjutusala vajalikus mahus laiendada. „Samas muidugi täname kohalikke omavalitsusi ja elanikke hea koostöö ning mõistmise eest.“

Harjutusväli laieneb tänaselt 2790 hektarilt 7772 hektarile. Riigi kaitseinvesteeringute keskuse harjutusväljade projektijuhi Elari Kalmaru sõnul ei tule Sirgala laiendamine ootamatult. „Harjutusvälja laiendus on kajastunud juba valdade üldplaneeringutes alates 2005. aastast,“ selgitas Kalmaru.

Kalmaru sõnul on plaan olnud võtta järk-järgult harjutusväljana kasutusse endist korrastatud põlevkivikarjääri ala.

Täna ei ole Sirgala harjutusväljal võimalik aga vajalikus mahus sõjalist väljaõpet tema sõnul veel korraldada. „Praegu saab harjutusväljal korraldada rühmasuuruse üksuse lahinglaskmisi, laskmisi tankitõrjerelvadest, miinipildujatest ja raskekuulipildujatest ning teha soomukite õppesõitu, kuid Eesti sõjalise võimekust suurendavate mehhaniseeritud üksustega lahingut jäljendavaid manöövreid ei ole võimalik teha,“ ütles ta.

Ta lisas, et samuti ei ole tänasel harjutusväljal võimalik teha liikumiselt laskmisi mehhaniseeritud üksustega.

Sirgala harjutusväli paikneb Narva-Jõesuu linnas, mis hakkab pärast laiendamist saama senisest kolm korda suuremat häiringutoetust. Laiendus ulatub lisaks Narva-Jõesuu linnale ka Toila ja Alutaguse valda, mis hakkavad saama häiringutasu esimest korda. Häiringutasu tarbeks on vaja Sirgala laiendus fikseerida Vabariigi Valitsuse otsusega.