Eesti Haridustöötajate Liidujuht Reemo Voltri sõnas möödunud nädalal, et liit soovib praktiliselt kogu raha suunata töötasu alammäära tõstmisesse. Õpetajad nõuavad vähemalt viieprotsendilist palgatõusu, ent praegu näib, et kokkulepet ei sünni.

Rahandusminister Mart Võrklaev kinnitas täna ERR-ile, et valitsus kavatseb õpetajate alampalka tõsta kolme protsendi võrra ning ülejäänud raha suunata diferentseerimisfondi suurendamisse.

„Iga lisamiljon riigieelarves tähendab maksutõusu,“ kommenteeris Võrklaev õpetajate soovi. „Eesti inimesed on aga väljendanud, et maksutõusude limiit on suuresti täis. Kui me mõne lisakulu võtame, siis me ei saa seda võtta teadmisega, et võtame selleks laenu,“ sõnas Võrklaev.

Ta lisas, et riigieelarves on haridusele arvestatud kokku 60 miljonit eurot. „Kohane pole rääkida ainult õpetajate alampalgast, vaid ka diferentseerimisfondist, mis annab koolidirektorile võimaluse maksta õpetajatele lisatasu näiteks nende kvalifikatsiooni eest. Selle tõstame 20 protsendile,“ rääkis Võrklaev. „Streikimiseks tegelikult põhjust pole,“ lausus ta.