Patyd pussitati ja tal lõigati pea otsast 2020. aasta 16. oktoobril väidetavalt pärast seda, kui ta näitas õpilastele sõnavabadusest rääkides prohvet Muhamedi karikatuure.

Üheks kohtualuseks oli teismeline tüdruk, kes väidetavalt ütles oma vanematele, et Paty palus enne karikatuuri näitamist moslemist õpilastel ruumist lahkuda, vahendab Reuters. Neiu tunnistas end kohtus süüdi valesüüdistuste esitamises ja laimavates kommentaarides, sest tõestati, et ta ei viibinud karikatuuri näitamise ajal klassiruumis.

Ülejäänud viis noorukit mõisteti süüdi ettekavatsetud kuritegelikus vandenõus osalemises ja varitsusele kaasaaitamises.

47-aastase Paty tappis Pariisi eeslinnas asuva kooli ees 18-aastane tšetšeeni päritolu ründaja, kelle politsei varsti pärast rünnakut maha lasi. Kohtu all olevatele teismelistele pandi süüks, et nad juhtisid mõrvari tähelepanu Patyle.

Paty õe advokaat ütles, et tema klient on „täieliku süüdimõistva kohtuotsusega rahul“, kuid vähem rahul „liiga leebete“ karistustega. Üht teismelist esindanud advokaat sõnas, et kuigi sellistes traagilistes oludes on raske rääkida rahulolust, tundis tema klient kergendust.

Raskeim karistus määrati noorukile, kel tuleb ametlikult kanda kuuekuulist vanglakaristust, ehkki seda peaks saama teha koduarestis viibides elektroonilise järelvalve all.

Valesüüdistuste ja laimavate kommentaaride eest süüdi mõistetud neiule määrati 18-kuuline tingimisi vangistus, lisaks kaheaastase katseajaga tingimisi vangistus.

Järgmine Paty tapmisega seotud kohtuprotsess toimub tuleval aastal. Siis on kohtu all täisealised süüdistatavad.