Põhja prefektuuri operatiivjuhi Valter Pärna sõnul said erinevad asutused täna telefonikõne, milles vene keelt rääkiv mees sõnas, et asutuses plahvatab peagi pomm.

„Tegemist on kellegi pahatahtlikku teoga, mille eesmärk on asutuste tööd häirida ning külvata hirmu ja paanikat,“ lausus Pärn. „Politsei hinnangul reaalne ohutase tõusnud ei ole ja tegeleme helistaja kindlaks tegemisega.“

Pärn lisas, et politsei on suhelnud ettevõtete, asutuste ja koolidega ning tuletanud neile meelde käitumisjuhiseid. Ka haridus-ja teadusministeerium edastas täna õppeasutustele infokirja, kus meenutati juba varasemalt saadetud juhiseid.

Politsei antud käitumisjuhised

Ministeerium saatis täna koolidele kirja, kus teavitas, et levimas on venekeelsed ähvardavad telefonikõned. Kirjas lisati, et politsei hinnangul polereaalne ohutase tõusnud.

  • Kuigi uus kirjade laine võib olla eelmise koopia, siis ei tohi nende suhtes valvsust kaotada.

  • Kõige paremini oskab kahtlasi objekte märgata ruumide igapäevane valdaja, kes saab aru, mis on keskkonnas võõrkeha ja mis mitte. Seetõttu soovitame kontrollida võimalusel ruume, kuhu võib olla võõrastel ligipääs ning jälgida, kas kõik on tavapärane.

  • Kui leiate kahtlase eseme, märkate võõraste isikute kahtlast tegevust hoone lähistel vms, siis tuleb viivitamatult teatada 112.

  • Evakuatsioon on vajalik ohu tuvastamisel. Kui ühtegi kahtlast objekti asutuse territooriumil pole ning ohtu ei tuvastatud, siis edastage masspostituste kirjad või teatage kahtlasest häälkõnest politseile aadressil masskiri@politsei.ee. Politsei võtab vajadusel ühendust. Saadetud info on asitõendiks uurimisel ning aitab juhtunut analüüsida.

  • Soovitame tavapärasest tähelepanelikum olla hoones liikuvate võõraste inimeste suhtes. Üks võimalus hoone turvalisust suurendada, on lubada kõrvalisi isikuid oma ruumidesse vaid saatjaga.

  • Samuti tasub tähelepanelik olla asutusse jõudvate saadetiste suhtes. Vastu tuleks võtta ainult need pakid, mille puhul on saatja teada ning ka paki tooja on usaldusväärne.