„Eesti teab oma kogemusest, et liitumine Euroopa Liiduga suurendab riigi jõukust ning stabiilsust, mis omakorda tugevdab kogu Euroopa julgeolekut,“ lausus Kallas. „Eraldi soovin rõhutada, et saame koos Lääne-Balkaniga teha rohkem võitluses Venemaa levitatava valeinfo jalajälgede kinnistumise vastu,“ lisas peaminister.

Eesti juba teeb Lääne-Balkani riikidega koostööd, eelkõige digitaliseerimise ja küberturvalisuse valdkondades. Peamiselt panustab Eesti NATO liitlaste Albaania, Montenegro ja Põhja-Makedoonia kübervõimekuse tõstmisse.

Lisaks võtsid EL-i juhid vastu ühisavalduse, mis rõhutab laienemise tähtsust, Euroopa väärtusi ja reformide vajadust. Samuti kutsub ühisavaldus üles Lääne-Balkanit järgima EL-i välis- ja julgeolekupoliitikat ning võitlema Venemaale kehtestatud sanktsioonidest kõrvale hiilimise vastu.

Eelmine Euroopa Liidu ja Lääne-Balkani tippkohtumine toimus aasta tagasi Tiranas.

Peaminister Kallas osaleb neljapäeval algaval Euroopa Ülemkogul, kus peamised teemad on ELi laienemine, Ukraina toetuse jätkamine ja ELi lisaeelarve kokkuleppimine järgmiseks neljaks aastaks.