PPA pressiesindaja Pirjo Neissaare sõnul üritasid reedel veidi peale südaööd Narva piiripunkti kaudu Eestisse pääseda kuus India kodanikku, kellel Euroopa Liitu sisenemiseks õigust ei ole. Politsei tõkestas nende inimeste piiriületuse ega lubanud neil Eestisse siseneda ning Venemaa piirivalve lubas neil tagasi Venemaale siseneda.

21. detsembril tõkestati Narva piiripunktis Eestisse sisenemine kahel Venemaa ja kahel Gruusia ning ühel Moldova kodanikul, lisas Neissaar. Kagu piiripunktides takistati neljapäeval Eestisse sisenemine kolmel Serbia ja ühel Ukraina kodanikul.

Politsei sõnul seisnesid sagedasemad tõkestamise põhjused selles, et inimestel puudusid asjakohased dokumendid riiki sisenemiseks, nad andsid reisi eesmärkide kohta ebaselgeid ütlusi või tuvastati vestluse käigus, et inimene võib olla ohuks meie riigi avalikule korrale või julgeolekule. Välismaalastele koostati sisenemiskeeld ja nad suunati tagasi Venemaale.

Narva piiripunktis liigub täna järjekord väga vaevaliselt, kirjutab RusDelfi. Järjekorras seisvale paarikümnele inimestele öeldi, et biomeetriline isikutuvastus ei tööta. RusDelfi korrespondendi sõnul on mõned reisijad piiril seisnud juba neljapäevast saati.

Eesti pole idapiiri sulgenud

Novembris püüdis Eesti piiri ületada mitukümmend immigranti, politsei sõnul organiseeris nende tegevust Vene föderatsioon. „Oleme nende inimeste piiriületuste tõkestanud ega lubanud neil Eestisse siseneda. Venemaa ametivõimud kasutavad neid inimesi ränderünde osana ning olukord võib eskaleerudes häirida piiripunkti tööd,“ ütles Ida prefektuuri piirivalvejuht Eerik Purgel toona.

Vene Föderatsioon korraldas ränderünnet ka Soome piiril, ent seal oli sisserändajate hulk kordi suurem, kui Eestis. Novembri lõpus sulgesid soomlased kaheks nädalaks kõik idapiiri piiripunktid. Kui piir avati, kogus ränderünne taas hoogu ning Soome valitsus otsustas piiripunktid 14. jaanuarini kinni panna. Eesti naabrite eeskuju ei järginud ning seni on Narva piiripunkt avatuks jäänud.