Päästeametil oli uue aasta hommikuks kokku 54 päästesündmust, millest 85% olid seotud ilutulestikuga. Võrreldes eelmise aastavahetuse sama perioodiga oli 15 päästesündmust vähem.

Enamasti põlesid prügikastid, kuhu oli liiga vara visatud kasutatud pürotehnika. Mitmed päästesündmused olid seotud tossavate või põlevate ilutulestiku kassettidega. Paar põlengut sai alguse alla kukkunud pürotehnikast ning oli ka olukordi, kus ilutulestikku lasti korteri aknast või rõdult ja seetõttu kutsuti päästjad välja. Ühel ilutulestiku süütamisel koheselt plahvatanud efektiga vastu nägu saanud meesterahvas vajas kiirabitöötajate abi.

Politsei sai 48 lähisuhtevägivallaga seotud väljakutset

Politsei oli aastavahetusel väljas suuremate jõududega nii erinevatel avalikel üritustel kui liiklusjärelevalves ning 31. detsember möödus üldjoontes tavapäraselt.

PPA vastutava politseiametniku Tago Trei sõnul oli erinevate õigusrikkumiste puhul läbivaks märksõnaks alkohol. „Avalikus ruumis toimunud üritused möödusid politsei jaoks suures plaanis rahulikult, kuid seda enam torkab silma see, et paljudes kodudes lõppes aastavahetus vägivallaga oma lähedaste vastu. Kokku 48 korral pidi politsei sekkuma lähisuhtevägivalla väljakutsetele, kus keegi – tavaliselt tugevas alkoholijoobes – tõstis käe oma lähedaste vastu,“ selgitas Trei.

„Panen kõigile südamele, et kui keegi kuuleb oma naabrite korterist hääli, mis viitavad vägivalla kasutamisele, siis sellest tuleks kindlasti teada anda telefonil 112. Siis on võimalik politseil minna ja olukorda kontrollida. See kõne võtab vaid hetke, kuid võib kellelegi olla väga suureks abiks,“ ütles Trei.

Liikluses kontrolliti 31. detsembril kokku 1700 autojuhi kainust ning roolist kõrvaldati kaheksa alkoholi tarvitanud autojuhti. „Tahaks muidugi, et see number oleks null. Need kaheksa inimest oma mõtlematu käitumisega seadsid ohtu nii enda, teised autos olnud inimesed kui kõik teised nendega samal ajal teed jaganud liiklejad. Lõpliku pildi saamiseks läheb siiski veel pisut aega, kuna see number ei sisalda pärast südaööd tehtud kontrolle ning mõistagi oleme ka täna – peojärgsel päeval – teravdatud pilguga liikluses toimuvat jälgimas,“ täiendas Trei.

Päästeamet: aasta esimestel päevadel on pakane ilm, vältige ülekütmist

Keskkonnaagentuur prognoosib aasta esimesteks päevadeks pakaselist ilma, õhutemperatuur võib öösel sisemaal langeda kuni -28 °C-ni. Ülekütmise vältimiseks tuleb kütta üks ahjutäis korraga, seda mitu korda päevas. Kütmise ajal ei tohi kodust lahkuda või magama minna ning siiber tuleb hoida kütmise ajal täielikult avatuna.

Jälgida tuleb, et põlevmaterjal, näiteks küttepuud ja vaip, ei oleks küttekoldele liiga lähedal, sest tulekahju võib tekkida lenduvast sädemest ning isegi soojusülekandest. Küttekollet võib põlenud puidu jääkidest tühjendada alles peale nende jahtumist. Kindlasti ei tohi kuuma tuhka ladustada kergestisüttivas anumas. Kuum tuhk tuleb paigutada metallnõusse ning viia hoonest väljapoole jahtuma. Põlengust annab õigeaegselt märku töökorras suitsuandur.

2023. aastal hukkus tulekahjudes kokku 35 inimest, mis on võrreldes 2022. aastaga 12 inimelu vähem. Enamasti on tulekahjudes hukkunud inimeste surma põhjuseks hooletu suitsetamine ning enamik hukkunutest on olnud kas joobes või joobekahtlusega. Muret valmistab kodudes suitsuandurite puudumine või nende mittetöökorras olek.

Aasta lõpus viis päästeamet läbi suitsuanduri vajalikkuse meeletuletusaktsiooni ja kontrollis kodudes seadmete olemasolu. Nädala jooksul läbi käidud 5500 kodus oli töökorras suitsuandur puudu veerandis kontrollitud kodudest. Eelmisel aastal uppus kokku 37 inimest, 2022. aastal 30 inimest. Veeõnnetustes hukkusid peamiselt täiskasvanud, kellest pea pooled olid joobes või joobekahtlusega.

Päästeameti ülevaade suurematest päästesündmustest

Põhja päästekeskus: 31. detsembril kell 18.30 sai häirekeskus teate, et Tallinnas Mustamäe linnaosas Mustamäe teel põleb kortermaja rõdu. Põleng oli alguse saanud rõdul suitsetamisest. Kustutamata suitsukoni oli süüdanud rõdul pappkastid ja muud esemed. Tulele panid elanikud ise piiri, päästjad kustutasid põlengu ära ja tegid selgitustööd.

31. detsembril kell 21.48 teatati Tallinnas Nõmme linnaosas lastud ilutulestiku poolikust paketist, mittepõlenud osa oli hoovi laiali paiskunud. Demineerijad korjasid ohtlikud osad kokku. Keegi kannatada ei saanud.

1. jaanuaril kell 7.42 sai häirekeskus teate, et Lasnamäe linnaosas Punase tänava kortermaja trepikoda on suitsu täis. Suitsu põhjuseks oli siiski alaealiste poolt trepikotta visatud pürotehnilise seadmega. Sündmusega jäi edasi tegelema politsei.

Päästjatel oli 13 väljakutset tühjaks lastud, kuid tossama jäänud või põlema läinud ilutulestiku kastide kustutamisele. Lisaks oli öösel ka 13 väljakutset prügikonteinerite või -kastide põlengute kustutamisele.

Ida päästekeskus: 1. jaanuari öösel oli päästjatel 12 väljakutset prügikastipõlengutele. Põhjuseks liiga vara sinna visatud ilutulestiku kastid.

Lõuna päästekeskus: 31. detsembril kella 19.32 käisid päästjad Tartu linnas Eha tänaval kustutamas leegiga põlenud sõiduautot.

31. detsembril kell 22.00 tuli teade Tartu linnas Jaama tänaval põlevast prügikastist. Paberite konteineris põles sinna visatud ilutulestiku kast, põleng kustutati.

1. jaanuari öösel käisid päästjad kokku kolmel korral kustutamas kas prügikastis põlenud või tühjaks lastud, kuid põlema läinud ilutulestiku kasti kustutamas.

Kell 00.36 tuli teade kohe peale süütamist lahti läinud ilutulestikust Järve maakonnas Paide linnas. Ilutulestiku efekt tabas süütajat näkku. Kannatanu viidi tervise kontrolliks haiglasse.

Kell 1.19 aidati Tartu linnas Munga tänaval noormeest, kellel oli kukkudes jalg metallaia vahele kinni jäänud. Noormees vajas kiirabitöötajate abi.

Kell 7.18 sõitsid päästjad Võru valda Husari külla, kus aitasid libedalt teelt välja sõitnud sõiduauto tagasi ratastele ja teele lükata. Sõidukijuhi vaatasid kohapeal üle kiirabi töötajad.

Lääne päästekeskus: 31. detsembril kell 15.00 teatati Lääneranna vallas Keemu külas sauna kütmisel toimunud plahvatusest, mille tagajärjel oli saunamajal sein eest ära lennanud. Põlengut siiski ei olnud. Tegemist oli aurust põhjustatud plahvatusega. Õnnetuses keegi viga ei saanud.

1. jaanuaril kell 00.54 sõitsid päästjad Saaremaal Aste külla, kus tuli kustutada paaril ruutmeetril põhuhunnikute kõrval toimunud põleng. Tulekahju võis põhjustada alla kukkunud ilutulestiku rakett.

Lääne-Eestis tuli päästjatel uusaasta ööl kokku kolmel korral kustutada prügikastide põlenguid ning neljal korral põles tühjaks lastud ilutulestiku kassett.