3. jaanuari öösel tuli Väinamerd läbivalt kaubalaevalt Friendland teade, et laev ei pääse Muhu saare kirderannikult omal jõul edasi, sest tugev idatuul oli ummistanud laevatee rüsijääga. Täna kell 15 suundub Virtsust laevale teed tegema parvlaev Tõll, mis peaks sündmuspaigale jõudma orienteeruvalt kell 16.30.

Kaubalaev Friendland Muhumaa külje all madalikul

Idatuul kiirusega 12–14 m/s ja triivjää lükkas 2. jaanuari hilisõhtul kursilt ka Roomassaare sadamast väljunud kaubalaeva Bugoe, mis teatas kursilt kaldumisest ja kanali serva kinni jäämisest kell 22.35. Laeva püüti puksiiri ja lootsikaatri abiga sadamasse tagasi suunata, kuid tugeva tuule ja madala veetaseme tõttu see ebaõnnestus. Laev toimetatakse Roomassaare sadamasse tagasi eeldatavasti reedel, kui tuul muudab suunda ja merevee tase kanalis tõuseb.

Kaubalaev Bugoe Saaremaa külje all madalikul

Riigilaevastik, Transpordiamet, AS Saarte Liinid ja TS Laevad koostöös laevakaptenitega jälgivad ja lahendavad olukorda.

Raskete jääolude tõttu on Riigilaevastik edasiste teadaanneteni katkestanud Väinamerd läbiva transiitliikluse lootsimise. Ilma- ja jääolude tõttu võib häireid tekkida ka Väinamere piirkonna sadamais käivatele laevadele osutatavas lootsiteenuses.