Ukraina ja Venemaa viisid Araabia Ühendemiraatide vahendatud kokkuleppe alusel läbi ulatusliku vangide vahetuse esimest korda viimase viie kuu jooksul. Associated Pressi teatel pole AÜE veel tunnistanud oma rolli vangide vahetuses.

Venemaa kaitseministeerium teatas kolmapäeval, et Venemaale anti üle 248 Vene sõjavangi. Ukraina inimõiguste volinik Dmõtro Lubinets teatas omakorda, et Venemaa vangistusest vabastati 230 Ukraina sõjavangi. Ta lisas, et tegemist oli 49-nda vangide vahetusega sõja ajal.

Associated Pressi andmetel on see suurim sõjavangide vabastamine pärast Venemaa täiemahulise sissetungi algust Ukrainasse 2022. aasta veebruaris.

Venemaa kaitseministeerium nimetas läbirääkimisprotsessi „keeruliseks“. Nende sõnul oli vahetus võimalik „tänu Araabia Ühendemiraatide humanitaarabi vahendamise jõupingutustele“, vahendab Meduza.

Varasemalt on kahe riigi vaheline vangide vahetus toimunud regulaarselt, kuid see katkes 2023. aasta teisel poolel. Viimane suurem vahetus toimus 7. augustil 2023.

Eelmise aasta novembris süüdistas Lubinets Venemaad selles, et nad keeldusid kokku leppimas uues sõjavangide vahetuses. „Vahetused ei toimu sellepärast, et Venemaa seda ei taha,“ ütles ta.

Jaga
Kommentaarid