„Agressorriigi luurehuvi Eesti vastu püsib endiselt kõrge,“ märkis kaitsepolitsei peadirektor Margo Palloson. „Käimasolev juhtum on täiendus enam kui paarikümnele varasemale ja ilmestab Venemaa luureteenistuste soovi imbuda erinevatesse Eesti eluvaldkondadesse, sealhulgas teadussektorisse.“

„Kuivõrd prokuratuuri hinnangul võib mees vabaduses asuda kriminaalmenetlusest kõrvale hoiduma või jätkata kuritegude toimepanemist, taotles prokuratuur kohtult tema vahistamist. Harju maakohus nõustus prokuratuuri hinnanguga ja võttis mehe kuni kaheks kuuks vahi alla,“ ütles riigiprokurör Triinu Olev.

Kuivõrd kahtlustuse kontrollimiseks ja tõe väljaselgitamiseks tehakse menetlustoiminguid, pole uurimise detaile praegu võimalik avada.

Kriminaalmenetlust juhib riigiprokuratuur ja viib läbi kaitsepolitseiamet.

Johan Skytte poliitikauuringute instituudi juhataja Kristiina Tõnnisson teatas, et kaitsepolitseiamet on algatanud rahvusvahelise poliitilise teooria professori Vjatšeslav Morozovi suhtes uurimise. Mehele on esitatud kahtlustus Eesti vabariigi vastases tegevuses.

„Kirjutan eelkõige neile, kes on Tartu ülikoolis kokku puutunud rahvusvahelise poliitilise teooria professori Vjatšeslav Morozoviga,“ kirjutas Kristiina Tõnisson Johan Skytte vilistlastele saadetud e-kirjas. „Annan teada, et kaitsepolitseiamet on teavitanud ülikooli, et on algatanud tema suhtes uurimise ja talle on esitatud kahtlustus Eesti vabariigi vastases tegevuses. Tema töösuhe Tartu ülikooliga on lõppenud.“

„Kinnitame, et Vjatšeslav Morozovi varasemate tööde puhul pole meil olnud alust pretensioonideks, kuid uue teadmise valguses on oluline siiski ka tema senine tegevus kriitiliselt üle vaadata,“ lisas Tõnisson.

Kes on Vjatšeslav Morozov?

Vjatšeslav Morozov on politoloog. Ta oli augusti lõpuni Tartu ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi Euroopa Liidu–Venemaa uuringute professor, septembrist rahvusvahelise teooria professor.

Morozov sai spetsialisti diplomi 1994. aastal Peterburi riikliku ülikooli ajalooteaduskonnast ja magistrikraadi 1996. aastal Iirimaa Limericki ülikoolist Euroopa õpingutes.

1997. aastal kaitses ta Peterburi riikliku ülikooli rahvusvaheliste suhete teaduskonnas doktorikraadi teemal „Rootsi sotsiaaldemokraatia ja Euroopa integratsiooni ideoloogia“ (juhendaja Konstantin K. Khudoley).

Morozov oli aastatel 1997–1998 Peterburi riikliku ülikooli rahvusvaheliste suhete teaduskonna assistent, 1998–2000 lektor ning 2000–2010 dotsent.

Ta oli aastatel 2006–2009 Norra ülikoolikeskuses Peterburis Venemaa välispoliitika lektor ja 2007. aastal Denveri ülikooli rahvusvaheliste uuringute magistrikooli külalislektor.

Morozov on uurinud teemasid nagu poststrukturalism, postkoloniaalne teooria ja kriitika, demokraatia teooria, ideoloogia ja diskursused Venemaal (sealhulgas võrdlevad aspektid) ning Euroopa Liidu ja Venemaa vahelised suhted.