Huuthide meedia Sanaa-Saba pressiagentuuri teatel tabati USA rünnakus viit piirkonda: Hodeida, Taiz, Dhamar, Bayda ja Saada kubermangud, vahendab ABC News.

Ühendriikide Keskväejuhatus (CENTCOM) kirjutas öösel X-i (endise Twitteri) postituses, et rünnaku sihtmärgiks oli 14 Iraani toetatud huuthide raketti, mis olid laetud tabama huuthide kontrolli all olevaid alasid Jeemenis ning oli seoses käimasolevate mitmeriigiliste jõupingutustega kaitsta meresõiduvabadust ja vältida rünnakuid USA ja partnerite mereliikluse vastu Punasel merel

„Need raketid kujutasid endast vahetut ohtu piirkonnas asuvatele kaubalaevadele ja USA mereväe laevadele ning neid oleks võinud igal ajal käivitada, mis ajendas USA vägesid kasutama oma loomupärast õigust ja kohustust end kaitsta. Need löögid koos teiste meie võetud meetmetega vähendavad huuthide võimet jätkata oma vastutustundetuid rünnakuid rahvusvahelise ja kaubandusliku laevanduse vastu Punasel merel, Bab-el-Mandebi väinas ja Adeni lahes,“ seisab postituses.

„Iraani toetatud huuthi terroristide tegevus ohustab jätkuvalt rahvusvahelisi mereväelasi ja häirib kaubandusliku laevanduse sõiduteid Punase mere lõunaosas ja sellega piirnevatel veeteedel,“ ütles CENTCOMi ülemkindral Michael Erik Kurilla.

Huuthide meediakanal süüdistas rünnakus USAd ja Suurbritanniat. Rünnakut seni teadvustanud on vaid Ameerika Ühendriigid.

CENTCOM kinnitas eile kolmapäeval Jeemeni Houthi kontrollitavast piirkonnast pärit drooni tabamust USA lipu all sõitva kandelaeva vastu Adeni lahes. Vigastatute kohta teateid polnud.

USA riigisekretär Antony Blinken teatas kolmapäeval, et USA kuulutab huuthid taas terroriorganisatsiooniks. Välisministeeriumi sõnul võimaldab see samm USAl efektiivsemalt piirata rühmituse ligipääsu rahalisele toetusele.

Blinken tegi ühtlasi selgeks, et otsuse võib tühistada, kui Houthid lõpetavad oma rünnaku mereliikluse vastu.

„Kui Houthid lõpetavad oma rünnakud Punasel merel ja Adeni lahes, hindavad Ameerika Ühendriigid seda määramist uuesti,“ ütles ta.