„Hamas on saanud Iisraelilt aastaid raha Fatahi nõrgestamiseks,“ ütles Borrell Valladolidi ülikoolis peetud kõnes.

Ühtlasi kutsus ta rahvusvahelist üldsust üles taotlema Palestiina riigi loomist, hoolimata juudiriigi vastuseisust.

„Kõik, kes pooldavad lahendust, mis põhineb põhimõttel „kaks riiki kahele rahvale“, peavad selle teoks tegemisel aktiivselt kaasa lööma,“ rõhutas Euroopa diplomaatia juht ja lisas, et kui teised riigid seda ideed toetavad, siis peaksid nad „seda Iisraelile peale suruma“.

EL-i kõrge esindaja sõnul on vaja humanitaarpausi, pantvangide vabastamist ja sõja lõppu Gaza sektoris. Tema sõnul peab rahvusvahelise üldsuse peamine prioriteet aga olema konflikti eskaleerumise ärahoidmine Punasel merel. Ta kutsus üles „kaitsma laevandust“, ilma et see suurendaks pingeid Jeemeni Houthi mässulistega.

„Oleme olukorra äärel, mis võib olla väga ohtlik ja iga hetk võib süttida säde,“ hoiatas Borrell, öeldes, et EL „ei saada laevu aktiivsetele lahinguoperatsioonidele (Punasel merel ), vaid ainult laevanduse kaitsmiseks.“

Lähis-Ida pingetekolle lahvatas taas mullu 7. oktoobril, kui Hamas ründas Iisraeli. Vastuseks alustas Iisrael sõjalist operatsiooni Hamasi vastu. Liibanoni rühmitus Hezbollah on samuti korraldanud rünnakuid Iisraeli pihta. Jeemeni Houthi mässulised hakkasid aga omakorda Punasel merel laevu tulistama. Vastuseks moodustasid USA ja mõned selle partnerid koalitsiooni, et võidelda Houthi rünnakute vastu.