Suurbritannia pealinna Londoni politseiteenistuse abikomissar Matt Jukes ütles Sky Newsile, et terrorismivastase võitlusega tegelev politsei on kogunud 25% rohkem luureandmeid kui varasematel aastatel, mis on „märkimisväärne kasv meie tavapärasest tasemest“.

„Lihtsamalt öeldes tähendab see rohkem luureandmeid võimaliku terrorismi ja vägivaldse ekstremismi kohta, mis voolab läbi meie süsteemide, veebiaruannetest, avalikest aruannetest ja MI5-st,“ ütles Jukes.

Varem Lõuna-Walesi politsei ülemkonstaablina töötanud Jukes on viimased kaks aastat olnud Scotland Yardi erioperatsioonide juht. Ta hoiatas, et islamistlikud äärmuslased on saanud erilist hoogu just sellest konfliktist.

„Ebastabiilsemat, ohtlikumat ja ebakindlamat maailma on raske meenutada,“ ütles Jukes. „Ülemaailmsete sündmuste mõju ulatus ja kiirus on isegi meie kogemuste kontekstis erakordne.“

„Kui sündmused juhtuvad üle maailma, annavad need alati tunda ka kodumaal ja eriti meie väga eripalgelistes linnakogukondades, kuid mida oleme selgelt näinud, on hirm, ärevus, ebakindlus ja terve rida väga olulisi reaktsioone Suurbritannia kogukondades.“

Terrorismivastane vihjeliin punane

Alates Hamasi terrorirünnakust Iisraeli vastu 7. oktoobril on Suurbritannias terrorismikuritegude eest kinni peetud vähemalt 33 inimest – 19 neist olid seotud protestidega, 13 sotsiaalmeediaga ja üks väidetava rünnakuga. Tänaseks on süüdistus esitatud seitsmele inimesele ja ülejäänud on kautsjoni vastu vabastatud või endiselt uurimise all.

Terrorismivastasele vihjeliinile tehtud kõnede arv on „järsult kasvanud“ ja kahe nädala jooksul pärast 7. oktoobri rünnakut kõnede arv kahekordistus.

Terrorismivastase võitluse veebiüksus sai üle 3000 vihje „taunitava“ materjali kohta, millest 700 puhul on tuvastatud seos Ühendkuningriigiga ja need võivad potentsiaalselt rikkuda seadusi.

Hiljuti seoses terrorismi või muu äärmuslusega arreteeritutest 20% on olnud alaealised ning isegi 11-aastased lapsed on osalenud internetis „väga murettekitavates vestlustes“, nentis Jukes.

„See on erakordne ja minu arvates näitab käimasoleva konfliktiga seotud online-retoorika mahtu ja intensiivsust,“ ütles Jukes. „Me näeme pärast terrorijuhtumeid alati hüppeid, kuid see, mida oleme näinud alates 7. oktoobrist, on olnud suurem ja püsivam kui kunagi varem. See, mis toimub veebis, on meie kogemuse põhjal enneolematu. Ja kogu see veebiäärmuslus on osa ohtlikust kliimast. Ma arvan, et see viib meid punkti, mida võiksime kirjeldada radikaliseerumishetkena.“