58-aastane Smith kaotas kaks viimast apellatsioonkaebust ülemkohtule ja ühe föderaalsele apellatsioonikohtule, väites, et hukkamine oli julm ja ebatavaline karistus.

2022. aastal püüti Alabamas Smithi surmava süstiga hukata, kuid katse ebaõnnestus, vahendab BBC.

Smith mõisteti süüdi 1989. aastal ühe kirikuõpetaja naise Elizabeth Sennetti tapmises palgamõrvarina.

Surmanuhtluse teabekeskuse andmetel on Smith esimene inimene maailmas, kes on surmatud puhta lämmastikgaasi abil. Selle on alternatiivse hukkamise meetodina vastu võtnus peale Alabama veel kaks osariiki.

Tunnistajad täheldasid kaks kuni neli minutit väänlemist ja umbes viis minutit rasket hingamist, enne kui ta tunnistati surnuks kell 20.25 kohaliku aja järgi. Lämmastiku sissehingamine ilma hapnikuta põhjustab keharakkude lagunemist ja põhjustab surma.

Smithi kaasmõrvar John Forrest Parker hukati 2010. aastal. Kohtuprotsessil tunnistas Smith, et oli ohvri tapmise ajal kohapeal, kuid ütles, et ta ei osalenud rünnakus.

Ohvri poeg Charles Sennett Jr ütles meediale antud intervjuus, et tal on Smithi suhtes vähe kaastunnet.

Smithi viimane eine oli praad ja munad röstsaiaga.

Mõned meditsiinitöötajad on lämmastiku kasutamise hukka mõistnud, hoiatades, et see võib põhjustada mitmesuguseid probleeme, alates vägivaldsetest krampidest kuni vegetatiivses seisundis ellujäämiseni.

Eelmisel nädalal nõudis ÜRO inimõiguste ülemvolinik hukkamise peatamist, öeldes, et Smithi hukkamine lämmastikgaasi abil võib klassifitseeruda kui piinamine või muu julm, ebainimlik või alandav kohtlemine vastavalt rahvusvahelistele inimõigusi käsitlevatele õigusaktidele.